środa, 26 października 2011

Zapiekanka z kurczakiem i dynią

Pyszna zapiekanka z kurczakiem, dynią, makaronem, o delikatnej nucie grzybowej. Jak dla mnie rewelacyjne połączenie smaków, z pewnością warte wypróbowania, w szczególności iż sezon dyniowy w pełni.
Jeżeli nie zdołałam Was jeszcze przekonać odsyłam na stronę autorki przepisu, za który bardzo dziękuję, która z pewnością Was zachęci pięknymi zdjęciami. 

Zapiekana z kurczakiem i dynią (4 porcje)
  • Garść suszonych borowików
  • 200 g makaronu w kształcie rurek (u mnie makaron z cukinią)
  • 1 duża podwójna pierś z kruczka (lub dwie malutkie) 
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżki mąki
  • 450 g upieczonej w piekarniku dyni (pokrojonej w kostkę)
  • 1/3 cytryny
  • 1/2 cebuli pokrojonej w kosteczkę
  • 1/2 szklanki bulionu z kury
  • 4-5 łyżek śmietanki do sosów 18%
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 10 gałązek świeżego tymianku (dałam suszony)
Grzyby opłukać, włożyć do rondelka i zalać szklanką zimnej wody. Moczyć przez 2-3 godz. (minimalnie 1/2 godz). Makaron ugotować w osolonej wodzie, kilka minut krócej niż podany czas na opakowaniu.
 
Piersi z kurczaka przekroić na pół. Oprószyć solą i pieprzem, papryką w proszku i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i smażyć piersi po ok 5-6min z każdej strony, aż się ładnie zarumienią.

Dodać upieczoną dynię, doprawić solą i pieprzem i suszonym tymiankiem podgrzewać razem przez około 2-3min. Wycisnąć 1/3 cytryny. 

W naczyniu żaroodpornym wyłożyć na dnie makaron. Następnie kurczaka z dynią. Skórkę z cytryny pokroić na kawałki i poukładać przy brzegach w naczyniu.

W patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i zeszklić cebulkę. Grzyby wyjąć z wody (wywar zostawić) i wyłożyć na patelnię (ja jeszcze pokroiłam je na mniejsze kawałki)dodać 1 łyżkę masła i dusić na małym ogniu przez 5 min, mieszając od czasu do czasu.

Wlać wywar z grzybów, bulion z kurczaka, doprawić solą i pieprzem, zagotować. Wlać śmietankę i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i wymieszać z oliwą z oliwek. 

Wyjąć grzyby z patelni i powciskać pomiędzy kurczaka i dynią. Całość polać sosem grzybowym z patelni. Powciskać gałązki tymianku (jak używamy świeżego). Posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i zapiekać przez 15-25 m, do momentu, aż kurczak będzie miękki w środku. 

Dołączam do: 


wtorek, 25 października 2011

Chleb tessiner

Dzisiaj prezentuję przepis na szwajcarski chlebek. Celowo piszę chlebek, ponieważ nie przypominana on naszych tradycyjnych bochenków, ale dzięki różnorodności świat jest piękny. Zakochałam się w jego pięknej rumianej skórce, która zawdzięcza dwukrotnemu smarowaniu jajkiem. 
Moim zdaniem świetnie smakuje z nutellą , jednakże można jeść z każdym dodatkiem. Skórka jest dość twarda, ale chrupiąca. Polecam

Chleb tessiner
Źródło 

Biga
  • 90 g mąki pszennej typ 750
  • 1 g świeżych drożdży
  • 41 g wody
Połączyć składniki (konsystencja gęsta), pozostawić na 15-18 godz w temperaturze pokojowej. 

Ciasto właściwe
  • 110 g mąki pszennej typ 750
  • 60 g wody
  • 3 g świeżych drożdży
  • 6 g soli
  • 12 g oliwy z oliwek
  • jajko rozbełtane do posmarowania
Drożdże rozpuścić w 2 łyżkach wody. Mąkę, wodę, sól i rozpuszczone drożdże połączyć z bigą. Wyrabiać ciasto, na końcu dodać oliwę z oliwek. Wszystko dobrze zagnieść na stolnicy. Gdyby ciasto się rozpływało, podsyspać mąką, ale nie za dużo, by chlebek nie był zbity. Pozostawić do wyrastania na 1 -1,5 godz, w połowie czasu należy złożyć ciasto.


Podzielić ciasto na 5 równych kawałków, każdy po ok 60 g. Uformować 5 podłużnych bułek. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Bułki ułożyć w linii prostej, dłuższymi bokami do siebie, pozostawiając 1 cm przerwy. Chlebek się połączy jak wyrośnie.


Pozostawić na 60 min do wyrośnięcia. Po 30 min pierwszy raz posmarować rozbełtanym jajem. Tę samą czynność powtórzyć w  60 min. Pozostawić jeszcze na 5-10 min.


Przed włożeniem do piekarnika nagrzanego do 210°C naciąć wzdłuż chlebek ostrym nożem. Piec przez ok 25 min, aż się pięknie zarumieni. Wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.


Smacznego :-)

piątek, 21 października 2011

Mini tarty z ciasta francuskiego

Uwielbiam ciasto francuskie, chociaż nie pokusiłam się jeszcze na zrobienie własnego. Więc dzisiaj prezentuje pyszne mini tarty z ciasta francuskiego z pieczarkami, cukinią i serem. Polane sosem czosnkowym. Polecam serdecznie.


Mini tarty z pieczarkami i sosem czosnkowym (6sztuk)
 (przepis własny)
  • ciasto francukie
  • 1 cukinia (na 36 plasterków)
  • kilka pieczarków (ok 6 średniej wielkości)
  • 1 cebula
  • rozbełtane jajko
  • 1 mozzarella
Z ciasta francuskiego wyciąć kółka, większe o 2 cm o foremek. Wyłożyć do foremek, zawijając boki do środka.  Nakłuć widelcem w kilku miejscach. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Układać cukinię pokrojoną w plasterki (ok 3 do jednej formy) następnie pieczarki, również pokrojone w plasterki. I posypać piórkami cebuli. Posolić i posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 220°C. Zapiekać przez 15 min. Następnie posypać startą mozzarellą. Trzymać tarty jeszcze przez 5 - 7 min. 

Podawać z sosem czosnkowym.
  • 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 5 łyżek jogurtu greckiego
  • 1-2 łyżki majonezu
  • sól do smaku
Można oczywiście modyfikować proporcje wg własnych upodobań. 

Posmarować sosem i posypać szczypiorkiem.


Smacznego :-)

środa, 19 października 2011

Sałatka z wędzonym kurczakiem

Przepyszna, niezawodna sałatka. Prosta i szybka w przygotowaniu. Proporcje składników możemy zestawiać wg własnych upodobań i potrzeb. Polecam serdecznie.



Sałatka z wędzonym kurczakiem
  • 5 jaj ugotowanych na twardo
  • 250 g wędzonej piersi z kurczaka może być udko
  • 250 g ogórków kiszonych lub konserwowych (gdyby kiszone były bardzo słone można dać mniej, by nie przesolić)
  • pietruszka lub szczypiorek
  • majonez (wersja lżejsza może być na pół z jogurtem naturalnym)
  • sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki pokroić w kostkę. Wymieszać  majonezem wg własnego uznania. Na końcu dodać poszatkowaną pietruszkę lub szczypiorek. Doprawić do smaku. I gotowe ....

Smacznego :-)

piątek, 14 października 2011

Sernik "Puszek z wisienką"

Od kilku dni chodził za mną sernik kokosowy, ale nie taki zwyczajny, chciałam aby był delikatny, puszysty taki nieziemski. Miałam ochotę na połączenie z wiśnią. Zrobiłam przed pieczeniem na masie serowej kilka "esów floresów" musem wiśniowym, jednak moim zdaniem mało to wpłynęło na smak, może dodało trochę koloru, można więc to pominąć. Strzałem w dziesiątkę okazało się podanie sernika z musem wiśniowym, jak dla mnie esencja smaku.
Polecam ten sernik jak dla mnie jeden z najlepszych, które jadłam. Polecam wszystkim, a w szczególności tym, którzy uwielbiają serniki pieczone, które są tak delikatne, kremowe i puszyste, że trudno je podejrzeć,iż spędziły ponad godz. w piekarniku



Sernik "Puszek z wisienką"
(przepis własny)
 
Spód
  • 250 g ciasteczek digestive w czekoladzie
  • 1,5 łyżki kakao
  • 60 g rozpuszczonego masła
Masa serowa
  • 875 g serka philadelphia
  • 4 jaja
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g białej czekolady
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 200 g kremu kokosowego
  • 4 łyżki śmietany kremówki
  • 50 g wiórek kokosowych (uprażonych na patelni)
Mus wiśniowy
  • 200 g mrożonych lub świeżych wiśni
  • 2 łyżki cukru waniliowego
Czekoladę rozpuścić w mleczku kokosowym, na małym ogniu, cały czas mieszając. Odstawić na bok, wystudzić. Wiórki kokosowe prażyć na suchej patelni, aż się pięknie zarumienią.

Ciasteczka rozdrobnić, połączyć z masłem i dodać kakao. Wyłożyć na dno tortownicy (26cm), ubić i wyrównać za pomocą szklanki. włożyć do lodówki.

Serek wyłożyć do miski, połączyć za pomocą drewnianej łyżki. Następnie dodać jajka, mąkę, kremówkę, mleczko kokosowe z czekoladą, krem kokosowy i wiórki. Połączyć wszytko za pomocą miksera. Jednak należny pamiętać!!!, aby miksować tylko chwilę, aż składniki się połączą, zbyt mocne napowietrzenie sera nie wpływa na niego korzystnie. Wyłożyć na ciasteczka. Ja również zrobiłam kilka kleksów musem wiśniowym na masie serowej, jednak można to pominąć, chyba, ze ktoś chce dodać sernikowi rumieńców.

Na dnie piekarnika ustawić naczynie z wodą, nagrzać do 150°C. Włożyć sernik, piec przez 1 godz. 15 min. Zostawić jeszcze w wyłączonym i uchylonym piekarniku na co najmniej 30 min (ja byłam trochę niecierpliwa, co spowodowało, że trochę sernik w środku pękł, z pewnością nie wpłynęło to na walory smakowe, a raczej estetyczne)

Wystudzić, włożyć na kilka godz. do lodówki, najlepiej na całą noc. Ja polecam podawać z musem wiśniowym Wiśnie wraz z cukrem rozdrobnić za pomocą blendera.




Smacznego :-)

czwartek, 13 października 2011

Najlepsze domowe wafelki

Wafelki, smak mojego dzieciństwa, może dlatego mam do nich taki sentyment :-) Mogę jednak z całym przekonaniem polecić, po prostu są pyszne :-)Sami skosztujcie...


Wafelki domowe
  • 160 g masła
  • 300 g mleka w proszku 
  • 2 szklanki cukru 
  • 2 pełne łyżki kakao (można dać więcej)
  • 1/2 szklanki wody
  • wafle (mnie kwadratowych wyszło 1,5 paczki)
Masło z wodą i cukrem zagotować. Następnie dodać mleko w proszku i kakao. Jeżeli masa byłaby bardzo płynna dodać mleka w proszku. Smarować wafle i skleić. Przycisnąć czymś ciężkim, by dobrze się skleiły, pozostawić na kilka godzin. Pokroić na kawałki.




Smacznego :-)

poniedziałek, 10 października 2011

Chleb żytni z prażonyn słonecznikiem

 Powiem, iż chleb bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Jednak na początku nic nie świadczyło o tym, że pieczenie okaże się sukcesem. Wyłożyłam go do zbyt dużej keksówki (32cm), gdyż tylko taką miałam, ciasto z ledwością przykryła dno i nie chciałam już kombinować ze zmniejszaniem formy, powiedziałam sobie "co ma być to będzie". Następnie po 3 godzinach wyrastania, nie zauważyłam żadnej zmiany, czyli nie zwiększał swojej objętości. Stwierdziłam, że chyba ma za zimno, a  wiadomo, że zakwas, jak i drożdże lubią ciepło. Zaryzykowałam i włożyłam do piekarnika włączonego na 50°C, po godz wyrósł, ale i tak miałam obawy, czy nie opadnie po upieczeniu, na szczęście tak się nie stało i oto mogę prezentować efekt...

Chleb żytni z prażonym słonecznikiem

Zaczyn
  • 1 łyżka zakwasu żytniego (dokarmionego 10-12 godz wcześniej)
  • 150 ml wody
  • 150 mąki żytniej (typ 720)
Połączone składniki pozostawić na 12-16 godz.

Ciasto właściwe
  • 380 g mąki żytniej (typ 720)
  • 1,5 łyżeczko soli
  • 1/2 łyżeczki drożdży instant
  • 200 ml wody
  • 50 g prażonego słonecznika (prażyć na suchej patelni, aż się zarumieni)
 Wszystkie składniki oprócz słonecznika połączyć za pomocą łyżki lub miksera. Na końcu dodać wystudzony słonecznik. (ciasto jest dość gęste). Przełożyć do keksówki (25-26cm), wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami żytnimi. Przykryć folią spożywczą i pozostawić do wyrastania (2-6 godz., ja już pisałam, że włożyłam do piekarnika). Chleb powinien podwoić swoją objętość.


Włożyć do zimnego piekarnika (u mnie miał 50°C), nastawić na 230°C i piec przez 30min, następnie zmniejszyć do 210°C i piec jeszcze przez 30 min. Gdyby chleb za bardzo się przypiekał, można przykryć folią aluminiową.

Wyjąć i ostudzić na kratce.


Smacznego :-)

czwartek, 6 października 2011

Sernik "krówka"

Mam dzisiaj przyjemność przedstawić przepis na bardzo ciekawy sernik. Bardzo smaczny, kremowy, z dodatkiem skondensowanego mleka. Polecam wszystkim wielbicielom słodkości, a także tym, którzy uwielbiają serniki :-)


Sernik krówka

Spód
  • 250 g ciastek digestive w czekoladzie
  • 1,5 łyżki kakao
  • 60 g roztopionego masła
Masa serowa
  • 700 g serka śmietankowego (u mnie philadelphia)
  • 400 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 4 jajka
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • sok z jednej cytryny 
  • 200 g (1/2 puszki) masy krówkowej - kajmak (u mnie Bakalland)
Dodatkowo
  • 500 g kwaśnej gęstej śmietany 18%
  • 2 łyżki masy krówkowej (kajmakowej)
  • mleko lub śmietana
Rozdrobnić ciasteczka, dodać kakao i masło, wszystko połączyć. Wyłożyć na tortownicę (26cm), ubić wyrównać szklanką. Włożyć do lodówki na ok 30 min.

Serek wyłożyć do miski, wymieszać. Dodać mleko, śmietanę, mąkę, jajka, sok z cytryny, wszystko dobrze połączyć, można użyć miksera, ale mieszać tylko chwilę, by nie napowietrzyć sernika. 

Wyciągnąć tortownicę z ciasteczkami z lodówki, delikatnie na nie wyłożyć masę serową. Następnie łyżeczką układać na serze kupki masy krówkowej. 

Piekarnik nagrzać do 150°C. Położyć na dnie naczynie z wodą, włożyć sernik, piec od 1 godz do 1godz. 15min. Wyciągnąć z pieca.
Kwaśną śmietanę wymieszać i delikatnie wyłożyć równo na sernik. Włożyć do piekarnika, po 3 min. wyłączyć piekarnik, zostawić ciasto w nim jeszcze 10 min.Wystudzić. Włożyć na całą noc do lodówki.

Do masy kajmakowej dodać troszkę mleka lub śmietanki, by ją trochę upłynnić, by łatwiej było nią dekorować. Udekorować sernik.

Smacznego :-)

wtorek, 4 października 2011

Pyszna szarlotka na winie, pod białą pierzynką

Dzisiaj prezentuję moją ulubioną szarlotkę. Jak dla mnie jest to idealne połączenie kruchego ciasta z jabłkami, przykrytych śmietankową pierzynką z migdałowymi płatkami. Polecam - na prawdę warto  ją upiec :-)
Mimo, iż sezon jabłkowy  w pełni, użyłam jabłek prażonych ze słoika, gdyż gdzieś na półce uchował mi się jeden słoik. Jednak można zrobić ze świeżych jabłek :-) Należy dodać tylko, więcej cukru, ale wszystko podam w przepisie :-) Częstujcie się....


Pyszna szarlotka na winie
(Aktuell fur die Frau, 1/2010)

Kruche ciasto (tortownica 22cm)
  • 125 g masła
  • 125 g cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
Masa jabłkowa
  • 500 ml wytrawnego białego wina
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
  • 100 g cukru lub 200 g cukru gdy używamy jabłek prażonych ze słoika
  • 1kg jabłek prażonych ze słoika lub świeżych
Dodatkowo
  • 350 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka cukru brązowego (demerara)
  • 50-60 g migdałów w płatkach
  • śmietanfix 
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko dalej ucierać. Na końcu dodać mąkę z proszkiem, wyrobić ciasto. Włożyć do lodówki na 30 min. Potem ok 3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć na dno tortownicy. Piekarnik nagrzać do 180°C i piec ciasto przez 10 min, delikatnie wystudzić.

Równocześnie obrać jabłka i zetrzeć na tarce lub pokroić na małe kawałki (lub przygotować słoik) i międzyczasie na winie ugotować budyń z cukrem (gdy jabłka świeże - 200g, gdy ze słoika 100g. Gdyby był problem z zakupem budyniu bez cukru, radzę zmniejszyć ilość na 100 lub w ogóle nie dodawać, gdy będą użyte jabłka prażone.)

Połączyć jabłka z budyniem. Wylepić pozostałą częścią ciasta bok tortownicy, wyłożyć masę jabłkową i piec przez 40-45min. Ciasto wystudzić. 

Przed samym podaniem:
Na patelni rozpuścić masło, prażyć migdały z cukrem, ciągle mieszając, by się nie przypaliły, wystudzić. Ubić śmietanę, bez żadnych dodatków (można ewentualnie dodać 1 śmietnfix). Wyłożyć na jabłka. Posypać migdałami.




Smacznego :-)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...