Mam dzisiaj przyjemność przedstawić przepis na bardzo ciekawy sernik. Bardzo smaczny, kremowy, z dodatkiem skondensowanego mleka. Polecam wszystkim wielbicielom słodkości, a także tym, którzy uwielbiają serniki :-)
Sernik krówka
Spód
- 250 g ciastek digestive w czekoladzie
- 1,5 łyżki kakao
- 60 g roztopionego masła
Masa serowa
- 700 g serka śmietankowego (u mnie philadelphia)
- 400 g mleka skondensowanego słodzonego
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 4 jajka
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- sok z jednej cytryny
- 200 g (1/2 puszki) masy krówkowej - kajmak (u mnie Bakalland)
Dodatkowo
- 500 g kwaśnej gęstej śmietany 18%
- 2 łyżki masy krówkowej (kajmakowej)
- mleko lub śmietana
Rozdrobnić ciasteczka, dodać kakao i masło, wszystko połączyć. Wyłożyć na tortownicę (26cm), ubić wyrównać szklanką. Włożyć do lodówki na ok 30 min.
Serek wyłożyć do miski, wymieszać. Dodać mleko, śmietanę, mąkę, jajka, sok z cytryny, wszystko dobrze połączyć, można użyć miksera, ale mieszać tylko chwilę, by nie napowietrzyć sernika.
Wyciągnąć tortownicę z ciasteczkami z lodówki, delikatnie na nie wyłożyć masę serową. Następnie łyżeczką układać na serze kupki masy krówkowej.
Piekarnik nagrzać do 150°C. Położyć na dnie naczynie z wodą, włożyć sernik, piec od 1 godz do 1godz. 15min. Wyciągnąć z pieca.
Kwaśną śmietanę wymieszać i delikatnie wyłożyć równo na sernik. Włożyć do piekarnika, po 3 min. wyłączyć piekarnik, zostawić ciasto w nim jeszcze 10 min.Wystudzić. Włożyć na całą noc do lodówki.
Do masy kajmakowej dodać troszkę mleka lub śmietanki, by ją trochę upłynnić, by łatwiej było nią dekorować. Udekorować sernik.
Smacznego :-)
wygląda bardzoooo obiecująco, mogę kawałek?
OdpowiedzUsuńProszę częstuj się ;-)
OdpowiedzUsuńAleż ten serniczek jest piękny!
OdpowiedzUsuńCudowności! Patrzę i od razu chcę go zejść. Działa mocno na moje ślinianki:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
piękny serniczek i te kajmakowe kleksiki, pycha, bardzo ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńwow, wow, wow! ależ pyszności u Ciebie!
OdpowiedzUsuńPo prostu obłędny ...i ta krówka w srodku:) mniam:)
OdpowiedzUsuńCudowny! Podbiłaś moje serce tym sernikiem!!!
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
Bardzo smaczny ten Twój sernik!
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie !! :)
OdpowiedzUsuńależ Ty masz talent do serników!! Gratuluję:)
OdpowiedzUsuńAż mi brak słów, żeby wyrazić zachwyt nad tym ciastem. I krówka i sernik, o rany, tak dużo szczęścia naraz! :)
OdpowiedzUsuńPo prostu pycha, bardzo lubię takie połączenie. O ile się nie spóźniłam to zabieram kawałeczek ;) Pozdrawiam cieplutko ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie serniki kremowe, a że w środku jest jeszcze krówka to w ogóle odlatuję.
OdpowiedzUsuńJak marzenie;)
OdpowiedzUsuńWitam. Kwaśną śmietanę trzeba wymieszać, czy lekko ubić?
OdpowiedzUsuńNie trzeba ubijać kwaśnej śmietanki, dodaje się ją z wszystkimi innymi składnikami, można je połączać za pomocą łyżki, bądź miksera - ale miksować tylko przez chwilę, by nie napowietrzyć za bardzo sera, bo popęka i mocno opadnie.
OdpowiedzUsuńDziękuję za odpowiedź, ale miałam na myśli tą, którą kładziemy na podpieczony sernik :-).
OdpowiedzUsuńTej też nie miksujesz, delikatnie mieszasz łyżką :-) Jak upieczesz, to daj znać jak smakował. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJuż upiekłam- wyszedł bardzo dobry. Dziękuję za przepis i również pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńKama:)
OdpowiedzUsuńWitam, czy można użyć 1kg sera w kubełku np President nie zmieniając reszty składników? nigdy nie piekłam serniczka z mlekiem skondensowanym i zastanawia mnie jego smak i konsystencja... czy jest tak samo kremowy jak serniki z dodatkiem kremówki? pewnie mniej tłusty:)
Możesz użyć innego sera, jednak najprawdopodobniej konsystencja nie będzie już tak kremowa. Pfiladelpia jest specyficzna i to również wpływa na całość. Dodatkowa jest bardziej słona, co w zestawieniu z mlekiem skondensowanym i kajmakiem daje ciekawe połączanie....Jednak zamiana sera z pewnością nie wpłynie na to, że sernik nie wyjdzie, po prostu będzie trochę inny ;-) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń