czwartek, 6 października 2011

Sernik "krówka"

Mam dzisiaj przyjemność przedstawić przepis na bardzo ciekawy sernik. Bardzo smaczny, kremowy, z dodatkiem skondensowanego mleka. Polecam wszystkim wielbicielom słodkości, a także tym, którzy uwielbiają serniki :-)


Sernik krówka

Spód
  • 250 g ciastek digestive w czekoladzie
  • 1,5 łyżki kakao
  • 60 g roztopionego masła
Masa serowa
  • 700 g serka śmietankowego (u mnie philadelphia)
  • 400 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 4 jajka
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • sok z jednej cytryny 
  • 200 g (1/2 puszki) masy krówkowej - kajmak (u mnie Bakalland)
Dodatkowo
  • 500 g kwaśnej gęstej śmietany 18%
  • 2 łyżki masy krówkowej (kajmakowej)
  • mleko lub śmietana
Rozdrobnić ciasteczka, dodać kakao i masło, wszystko połączyć. Wyłożyć na tortownicę (26cm), ubić wyrównać szklanką. Włożyć do lodówki na ok 30 min.

Serek wyłożyć do miski, wymieszać. Dodać mleko, śmietanę, mąkę, jajka, sok z cytryny, wszystko dobrze połączyć, można użyć miksera, ale mieszać tylko chwilę, by nie napowietrzyć sernika. 

Wyciągnąć tortownicę z ciasteczkami z lodówki, delikatnie na nie wyłożyć masę serową. Następnie łyżeczką układać na serze kupki masy krówkowej. 

Piekarnik nagrzać do 150°C. Położyć na dnie naczynie z wodą, włożyć sernik, piec od 1 godz do 1godz. 15min. Wyciągnąć z pieca.
Kwaśną śmietanę wymieszać i delikatnie wyłożyć równo na sernik. Włożyć do piekarnika, po 3 min. wyłączyć piekarnik, zostawić ciasto w nim jeszcze 10 min.Wystudzić. Włożyć na całą noc do lodówki.

Do masy kajmakowej dodać troszkę mleka lub śmietanki, by ją trochę upłynnić, by łatwiej było nią dekorować. Udekorować sernik.

Smacznego :-)

22 komentarze:

  1. wygląda bardzoooo obiecująco, mogę kawałek?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ ten serniczek jest piękny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowności! Patrzę i od razu chcę go zejść. Działa mocno na moje ślinianki:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. piękny serniczek i te kajmakowe kleksiki, pycha, bardzo ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wow, wow, wow! ależ pyszności u Ciebie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Po prostu obłędny ...i ta krówka w srodku:) mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowny! Podbiłaś moje serce tym sernikiem!!!
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo smaczny ten Twój sernik!

    OdpowiedzUsuń
  9. ależ Ty masz talent do serników!! Gratuluję:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Aż mi brak słów, żeby wyrazić zachwyt nad tym ciastem. I krówka i sernik, o rany, tak dużo szczęścia naraz! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Po prostu pycha, bardzo lubię takie połączenie. O ile się nie spóźniłam to zabieram kawałeczek ;) Pozdrawiam cieplutko ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam takie serniki kremowe, a że w środku jest jeszcze krówka to w ogóle odlatuję.

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam. Kwaśną śmietanę trzeba wymieszać, czy lekko ubić?

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie trzeba ubijać kwaśnej śmietanki, dodaje się ją z wszystkimi innymi składnikami, można je połączać za pomocą łyżki, bądź miksera - ale miksować tylko przez chwilę, by nie napowietrzyć za bardzo sera, bo popęka i mocno opadnie.

    OdpowiedzUsuń
  15. Dziękuję za odpowiedź, ale miałam na myśli tą, którą kładziemy na podpieczony sernik :-).

    OdpowiedzUsuń
  16. Tej też nie miksujesz, delikatnie mieszasz łyżką :-) Jak upieczesz, to daj znać jak smakował. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Już upiekłam- wyszedł bardzo dobry. Dziękuję za przepis i również pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  18. Kama:)

    Witam, czy można użyć 1kg sera w kubełku np President nie zmieniając reszty składników? nigdy nie piekłam serniczka z mlekiem skondensowanym i zastanawia mnie jego smak i konsystencja... czy jest tak samo kremowy jak serniki z dodatkiem kremówki? pewnie mniej tłusty:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Możesz użyć innego sera, jednak najprawdopodobniej konsystencja nie będzie już tak kremowa. Pfiladelpia jest specyficzna i to również wpływa na całość. Dodatkowa jest bardziej słona, co w zestawieniu z mlekiem skondensowanym i kajmakiem daje ciekawe połączanie....Jednak zamiana sera z pewnością nie wpłynie na to, że sernik nie wyjdzie, po prostu będzie trochę inny ;-) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...