środa, 26 października 2011

Zapiekanka z kurczakiem i dynią

Pyszna zapiekanka z kurczakiem, dynią, makaronem, o delikatnej nucie grzybowej. Jak dla mnie rewelacyjne połączenie smaków, z pewnością warte wypróbowania, w szczególności iż sezon dyniowy w pełni.
Jeżeli nie zdołałam Was jeszcze przekonać odsyłam na stronę autorki przepisu, za który bardzo dziękuję, która z pewnością Was zachęci pięknymi zdjęciami. 

Zapiekana z kurczakiem i dynią (4 porcje)
  • Garść suszonych borowików
  • 200 g makaronu w kształcie rurek (u mnie makaron z cukinią)
  • 1 duża podwójna pierś z kruczka (lub dwie malutkie) 
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżki mąki
  • 450 g upieczonej w piekarniku dyni (pokrojonej w kostkę)
  • 1/3 cytryny
  • 1/2 cebuli pokrojonej w kosteczkę
  • 1/2 szklanki bulionu z kury
  • 4-5 łyżek śmietanki do sosów 18%
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 10 gałązek świeżego tymianku (dałam suszony)
Grzyby opłukać, włożyć do rondelka i zalać szklanką zimnej wody. Moczyć przez 2-3 godz. (minimalnie 1/2 godz). Makaron ugotować w osolonej wodzie, kilka minut krócej niż podany czas na opakowaniu.
 
Piersi z kurczaka przekroić na pół. Oprószyć solą i pieprzem, papryką w proszku i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i smażyć piersi po ok 5-6min z każdej strony, aż się ładnie zarumienią.

Dodać upieczoną dynię, doprawić solą i pieprzem i suszonym tymiankiem podgrzewać razem przez około 2-3min. Wycisnąć 1/3 cytryny. 

W naczyniu żaroodpornym wyłożyć na dnie makaron. Następnie kurczaka z dynią. Skórkę z cytryny pokroić na kawałki i poukładać przy brzegach w naczyniu.

W patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i zeszklić cebulkę. Grzyby wyjąć z wody (wywar zostawić) i wyłożyć na patelnię (ja jeszcze pokroiłam je na mniejsze kawałki)dodać 1 łyżkę masła i dusić na małym ogniu przez 5 min, mieszając od czasu do czasu.

Wlać wywar z grzybów, bulion z kurczaka, doprawić solą i pieprzem, zagotować. Wlać śmietankę i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i wymieszać z oliwą z oliwek. 

Wyjąć grzyby z patelni i powciskać pomiędzy kurczaka i dynią. Całość polać sosem grzybowym z patelni. Powciskać gałązki tymianku (jak używamy świeżego). Posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i zapiekać przez 15-25 m, do momentu, aż kurczak będzie miękki w środku. 

Dołączam do: 


9 komentarzy:

  1. wygląda rewelacyjnie! fajne połączenie smaków:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekłam dynię z boczkiem więc już wyobrażam sobie jak smakuje pieczona dynia z kurczakiem:)Super pomysł.Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. W takim towarzystwie dyni jeszcze nie próbowałam, dobry pomysł na zapiekankę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda przepysznie, i faktycznie jeszcze takiego zestawienia nie próbowałam. A jest wyjątkowo zachęcające i ma ciepłe kolorki.

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. świetna zapiekanka, ciekawi mnie ten dodatek dyni

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak pięknie i smakowicie to wygląda, że bym się na to rzuciła chętnie:)))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...