Uwielbiam ciasto francuskie, chociaż nie pokusiłam się jeszcze na zrobienie własnego. Więc dzisiaj prezentuje pyszne mini tarty z ciasta francuskiego z pieczarkami, cukinią i serem. Polane sosem czosnkowym. Polecam serdecznie.
Mini tarty z pieczarkami i sosem czosnkowym (6sztuk)
(przepis własny)
- ciasto francukie
- 1 cukinia (na 36 plasterków)
- kilka pieczarków (ok 6 średniej wielkości)
- 1 cebula
- rozbełtane jajko
- 1 mozzarella
Z ciasta francuskiego wyciąć kółka, większe o 2 cm o foremek. Wyłożyć do foremek, zawijając boki do środka. Nakłuć widelcem w kilku miejscach. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Układać cukinię pokrojoną w plasterki (ok 3 do jednej formy) następnie pieczarki, również pokrojone w plasterki. I posypać piórkami cebuli. Posolić i posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 220°C. Zapiekać przez 15 min. Następnie posypać startą mozzarellą. Trzymać tarty jeszcze przez 5 - 7 min.
Podawać z sosem czosnkowym.
- 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 5 łyżek jogurtu greckiego
- 1-2 łyżki majonezu
- sól do smaku
Można oczywiście modyfikować proporcje wg własnych upodobań.
Posmarować sosem i posypać szczypiorkiem.
Smacznego :-)
wersje mini są zawsze jakieś takie ładniejsze i pyszne.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania w wersji mini -do tego szybko i smacznie. Pięknie u Ciebie wyglądają!
OdpowiedzUsuńŚwietne, lubię tekie pyszności. Bardzo apetycznie wyglądają.
OdpowiedzUsuńAle fajne! I z moim ulubionym sosem czosnkowym. Pycha! :)
OdpowiedzUsuńCiasto francuskie w wytrawnym wydaniu jest genialne. Sycące, szybkie i proste w przygotowaniu. A w Twojej wersji - jakie wykwintne!
OdpowiedzUsuńCiasto francuskie jest idealnym rozwiązaniem :)
OdpowiedzUsuńschrupałabym taką tartę:)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wyglądają!:)
OdpowiedzUsuńŚwietny blog, bardzo interesujące przepisy i oczywiście piękne zdjęcia
OdpowiedzUsuń