Dzisiaj prezentuję moją ulubioną szarlotkę. Jak dla mnie jest to idealne połączenie kruchego ciasta z jabłkami, przykrytych śmietankową pierzynką z migdałowymi płatkami. Polecam - na prawdę warto ją upiec :-)
Mimo, iż sezon jabłkowy w pełni, użyłam jabłek prażonych ze słoika, gdyż gdzieś na półce uchował mi się jeden słoik. Jednak można zrobić ze świeżych jabłek :-) Należy dodać tylko, więcej cukru, ale wszystko podam w przepisie :-) Częstujcie się....
Pyszna szarlotka na winie
(Aktuell fur die Frau, 1/2010)
Kruche ciasto (tortownica 22cm)
- 125 g masła
- 125 g cukru
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajo
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Masa jabłkowa
- 500 ml wytrawnego białego wina
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
- 100 g cukru lub 200 g cukru gdy używamy jabłek prażonych ze słoika
- 1kg jabłek prażonych ze słoika lub świeżych
Dodatkowo
- 350 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka cukru brązowego (demerara)
- 50-60 g migdałów w płatkach
- śmietanfix
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko dalej ucierać. Na końcu dodać mąkę z proszkiem, wyrobić ciasto. Włożyć do lodówki na 30 min. Potem ok 3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć na dno tortownicy. Piekarnik nagrzać do 180°C i piec ciasto przez 10 min, delikatnie wystudzić.
Równocześnie obrać jabłka i zetrzeć na tarce lub pokroić na małe kawałki (lub przygotować słoik) i międzyczasie na winie ugotować budyń z cukrem (gdy jabłka świeże - 200g, gdy ze słoika 100g. Gdyby był problem z zakupem budyniu bez cukru, radzę zmniejszyć ilość na 100 lub w ogóle nie dodawać, gdy będą użyte jabłka prażone.)
Połączyć jabłka z budyniem. Wylepić pozostałą częścią ciasta bok tortownicy, wyłożyć masę jabłkową i piec przez 40-45min. Ciasto wystudzić.
Przed samym podaniem:
Na patelni rozpuścić masło, prażyć migdały z cukrem, ciągle mieszając, by się nie przypaliły, wystudzić. Ubić śmietanę, bez żadnych dodatków (można ewentualnie dodać 1 śmietnfix). Wyłożyć na jabłka. Posypać migdałami.
Smacznego :-)
Elegancka. :-) Piękna! Widać, że włożyłaś ogromną pracę w jej przygotowanie. :-) Bardzo mi się podoba! :-) Z resztą... Jestem wielką fanką szarlotek w każdej postaci. :-)
OdpowiedzUsuńPyszne jabłkowe ciasto!
OdpowiedzUsuńA dziękuję, bardzo chętnie spróbuję, ale nie obiecuję, że skończę na jednym kawałku, bo wygląda baaardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa odmiana ;) musi być pyszna i mocno winna- przez wino i przez jabłka :) Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńcudowna! wygląda mega apetycznie
OdpowiedzUsuńJaka ładna:) Na pewno smakuje wspaniale:)
OdpowiedzUsuńPoswix- Bardzo Ci dziękuję :-) Ja również uwielbiam szarlotki, a ta z pewnością jest warta grzechu :-)
OdpowiedzUsuńKamila - dziękuję :-)
Kruszyna - ależ proszę :-)
Agnieszka - może i winna, ale nie dominuje, a dodaje ciekawej barwy smakowej
Angie - dziękuję :-)
Kaś - Dzięki ...częstuj się :-)
Tyna - o tak :-) zachęcam do wypróbowania
To jak czestujesz to ja chetnie kawaleczek poprosze, bo wyglada kuszaco!:)
OdpowiedzUsuń