Dzisiaj prezentuję przepis na szwajcarski chlebek. Celowo piszę chlebek, ponieważ nie przypominana on naszych tradycyjnych bochenków, ale dzięki różnorodności świat jest piękny. Zakochałam się w jego pięknej rumianej skórce, która zawdzięcza dwukrotnemu smarowaniu jajkiem.
Moim zdaniem świetnie smakuje z nutellą , jednakże można jeść z każdym dodatkiem. Skórka jest dość twarda, ale chrupiąca. Polecam
Biga
- 90 g mąki pszennej typ 750
- 1 g świeżych drożdży
- 41 g wody
Połączyć składniki (konsystencja gęsta), pozostawić na 15-18 godz w temperaturze pokojowej.
Ciasto właściwe
- 110 g mąki pszennej typ 750
- 60 g wody
- 3 g świeżych drożdży
- 6 g soli
- 12 g oliwy z oliwek
- jajko rozbełtane do posmarowania
Drożdże rozpuścić w 2 łyżkach wody. Mąkę, wodę, sól i rozpuszczone drożdże połączyć z bigą. Wyrabiać ciasto, na końcu dodać oliwę z oliwek. Wszystko dobrze zagnieść na stolnicy. Gdyby ciasto się rozpływało, podsyspać mąką, ale nie za dużo, by chlebek nie był zbity. Pozostawić do wyrastania na 1 -1,5 godz, w połowie czasu należy złożyć ciasto.
Podzielić ciasto na 5 równych kawałków, każdy po ok 60 g. Uformować 5 podłużnych bułek. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Bułki ułożyć w linii prostej, dłuższymi bokami do siebie, pozostawiając 1 cm przerwy. Chlebek się połączy jak wyrośnie.
Pozostawić na 60 min do wyrośnięcia. Po 30 min pierwszy raz posmarować rozbełtanym jajem. Tę samą czynność powtórzyć w 60 min. Pozostawić jeszcze na 5-10 min.
Podzielić ciasto na 5 równych kawałków, każdy po ok 60 g. Uformować 5 podłużnych bułek. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Bułki ułożyć w linii prostej, dłuższymi bokami do siebie, pozostawiając 1 cm przerwy. Chlebek się połączy jak wyrośnie.
Pozostawić na 60 min do wyrośnięcia. Po 30 min pierwszy raz posmarować rozbełtanym jajem. Tę samą czynność powtórzyć w 60 min. Pozostawić jeszcze na 5-10 min.
Przed włożeniem do piekarnika nagrzanego do 210°C naciąć wzdłuż chlebek ostrym nożem. Piec przez ok 25 min, aż się pięknie zarumieni. Wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.
Smacznego :-)
Śliczne rumiane bocheneczki!
OdpowiedzUsuńChlebek prześlicznie się prezentuje. Paluszki lizać ;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwww.mamprzepis.pl
Wygląda obłędnie! Od razu chce się schrupać!
OdpowiedzUsuńCudowny! Skórka faktycznie wygląda tak, że aż ślinka cieknie. Zapisuję przepis i chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń