wtorek, 25 października 2011

Chleb tessiner

Dzisiaj prezentuję przepis na szwajcarski chlebek. Celowo piszę chlebek, ponieważ nie przypominana on naszych tradycyjnych bochenków, ale dzięki różnorodności świat jest piękny. Zakochałam się w jego pięknej rumianej skórce, która zawdzięcza dwukrotnemu smarowaniu jajkiem. 
Moim zdaniem świetnie smakuje z nutellą , jednakże można jeść z każdym dodatkiem. Skórka jest dość twarda, ale chrupiąca. Polecam

Chleb tessiner
Źródło 

Biga
  • 90 g mąki pszennej typ 750
  • 1 g świeżych drożdży
  • 41 g wody
Połączyć składniki (konsystencja gęsta), pozostawić na 15-18 godz w temperaturze pokojowej. 

Ciasto właściwe
  • 110 g mąki pszennej typ 750
  • 60 g wody
  • 3 g świeżych drożdży
  • 6 g soli
  • 12 g oliwy z oliwek
  • jajko rozbełtane do posmarowania
Drożdże rozpuścić w 2 łyżkach wody. Mąkę, wodę, sól i rozpuszczone drożdże połączyć z bigą. Wyrabiać ciasto, na końcu dodać oliwę z oliwek. Wszystko dobrze zagnieść na stolnicy. Gdyby ciasto się rozpływało, podsyspać mąką, ale nie za dużo, by chlebek nie był zbity. Pozostawić do wyrastania na 1 -1,5 godz, w połowie czasu należy złożyć ciasto.


Podzielić ciasto na 5 równych kawałków, każdy po ok 60 g. Uformować 5 podłużnych bułek. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Bułki ułożyć w linii prostej, dłuższymi bokami do siebie, pozostawiając 1 cm przerwy. Chlebek się połączy jak wyrośnie.


Pozostawić na 60 min do wyrośnięcia. Po 30 min pierwszy raz posmarować rozbełtanym jajem. Tę samą czynność powtórzyć w  60 min. Pozostawić jeszcze na 5-10 min.


Przed włożeniem do piekarnika nagrzanego do 210°C naciąć wzdłuż chlebek ostrym nożem. Piec przez ok 25 min, aż się pięknie zarumieni. Wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.


Smacznego :-)

4 komentarze:

  1. Chlebek prześlicznie się prezentuje. Paluszki lizać ;) Pozdrawiam
    www.mamprzepis.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie! Od razu chce się schrupać!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny! Skórka faktycznie wygląda tak, że aż ślinka cieknie. Zapisuję przepis i chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...