czwartek, 16 lutego 2012

Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką

Długo zastanawiałam się czy umieścić ten przepis, ponieważ w pośpiechu przygotowywałam ciasto i po prostu trochę w nim namieszałam, a dokładniej po prostu pomięłam jeden etap. Efekt jednak przerósł moje oczekiwana, dlatego chlebek polecam. Jest pyszny.


Chleb pszenno-żytni z  prażoną mąką

Zaczyn
  • 55 g zakwasu żytniego razowego150% (u mnie typ 720)
  • 110 g mąki żytniej razowej
  • 150 g wody
Składniki zaczynu połączyć i pozostawić na 12-16 godzin w temperaturze pokojowej.

Prażona mąka
  • 80 g mąki żytniej (typ 720)
  • 200 g wody
Na rozgrzaną patelnię wsypać mąkę i tak długo prażyć, aż mąka nabierze delikatnie brązowego koloru (UWAGA: mąka nie może się przypalić!). Przesypać do miseczki i wlewać wodę równocześnie mieszając. Gdy wszystko dobrze się połączy pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Ciasto właściwe
  • 620 g mąki pszennej chlebowej
  • 250 g wody (u mnie 270g)
  • 17 g soli (dwie płaskie łyżeczki)
 Zaczyn połączyć prażoną mąką, wlać wodę, wsypać sól i 220 g mąki. Dokładnie połączyć składniki i zostawić na 2 1/2 godz, szczelnie przykryć folią (ja pomięłam ten etap i od razu wsypałam całą mąkę i pozostawiałam do podwojenia objętości. Po tym czasie ukształtowałam bochenek i włożyłam do koszyka)) . Po tym czasie wsypać pozostałą mąkę i wyrabiać ciasto przez ok 10 min. Ciasto ma delikatnie luźną konsystencję, ale jest sprężyste. Zostawić na 20 min, następnie ukształtować bochenek i włożyć do koszyka wysypanego mąką. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 2 godz. Piec z para na kamieniu w piecu nagrzanym do 250°C przez 10 minut, 20 min w 230°C i pozostałe 15 minut w 210°C. (ja piekłam w garnku żeliwnym, w wyżej wymienionej temperaturze, tylko po 20 min. przykryłam garnek pokrywką. Należny pamiętać, ze garnek musi być wcześniej nagrzany). Wystudzić i kroić chleb, gdy będzie zimny.
Smacznego :-)

4 komentarze:

Dziękuję :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...