Witam Was kochani :-) Wiem, wiem zaniedbałam ostatnio bloga, nad czym boleję, ale potrzebowałam takiej odskoczni, by na nowo z większym zapałam wrócić. Czy to znaczy, że przez ten czas nic nie piekłam i nie gotowałam?! Oczywiście, że nie. Szalałam w kuchni, piekłam, gotowałam, eksperymentowałam, a także wracałam do starych sprawdzonych przepisów. I w całym tym ferworze przedświątecznych przygotowań zatęskniłam za blogowaniem i oczywiście za Wami :-)
Kochani dziękuję za cierpliwość :-)
Dzisiaj prezentuje Wam przepis na przepyszny chlebek. Jak dla mnie idealny, takiego przepisu szukałam do dawna. Neutralny w smaku, delikatny. Ciepła kromka posmarowana masłem, to po prostu niebo w gębie. Piekłam go już kilkakrotnie, nie było z nim żadnych problemów, chyba, że do nich powinnam zaliczyć zbyt szybkie znikanie bochenków (tak tak nie kromek, a bochenków) Polecam Wam serdecznie.
Dzisiaj prezentuje Wam przepis na przepyszny chlebek. Jak dla mnie idealny, takiego przepisu szukałam do dawna. Neutralny w smaku, delikatny. Ciepła kromka posmarowana masłem, to po prostu niebo w gębie. Piekłam go już kilkakrotnie, nie było z nim żadnych problemów, chyba, że do nich powinnam zaliczyć zbyt szybkie znikanie bochenków (tak tak nie kromek, a bochenków) Polecam Wam serdecznie.
Chleb francuski (French country bread)
Zaczyn
- 1/4 szklanki zakwasu żytniego
- 3/4 szklanki wody
- 3/4 szklanki mąki pszennej chlebowej
Przesianą mąkę połączyć z wodą i zakwasem, przykryć i pozostawić na 6-12 godz. w temperaturze pokojowej.
Ciasto właściwe
- 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej chlebowej
- 1/4 szklanka mąki pszennej razowej
- 1/4 szklanka mąki żytniej typ 720
- szklanka ciepłej wody + 1 łyżka
- 1 1/2 łyżeczka soli
Przesiane mąki połączyć w misce, dodać zaczyn i wodę, wymieszać i pozostawić na 20 min. Po tym czasie dodać sól i wyrabiać ciasto ok 10 min. (Ja zagniatałam ręką, delikatnie podsypałam mąką, ale nie za dużo, aby ciasto nie było zbite)Ciasto jest dość klejące, ale elastyczne, delikatnie rozpływa się na boki. Pozostawić do podwojenia objętości na ok 2-3 godz.
Po tym czasie ciasto podzielić na dwie równe części i złożyć bochenki. Przełożyć do koszy, obficie wysypanych mąką na ok 2 godz.
Piekarnik nagrzać razem z blaszką lub kamieniem do 235°C. na samym dnie piekarnika umieścić blaszkę z wodą (ok 3/4 szklanki). Położyć na blaszce papier i wyłożyć bochenki, szybko naciąć ostrym nożem. Piec przez 15 min, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 205°C i piec jeszcze przez 20-25 min. Wystudzić na kratce.
Smacznego :-)
Świetny ten chlebek! Cieszę się,że wróciłaś.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia cieplutkie :)
Dziękuję :-)
UsuńMarysiu, cieszę się bardzo że już jesteś. A chlebek piękny, jak z piekarni. I niesamowicie pyszny. Piekłam go kiedyś, muszę do niego koniecznie wrócić. Dziękuję za przypomnienie :)
OdpowiedzUsuńGosi dziękuje Ci za miłe słowa :-) Nie musze więc Cię zachęcać, bo chlebek jest pyszny :-)
Usuńwitamy z powrotem, chlebek boski !
OdpowiedzUsuńSzana,
Zapraszam do siebie!
www.gastronomygo.blogspot.com
Dziękuję :)
Usuńjaki pięknym :)
OdpowiedzUsuńps.warto usunąć weryfikację obrazkową bo wnerwia.:)
Dziękuję :-) Dziękuję Ci za uwagę dotyczącą weryfikacji obrazkowej, ja nawet nie wiedziałam,że ma to ustawione. Mam nadzieję,że teraz jest ok :-)
UsuńSuper chlebek!
OdpowiedzUsuńwidząc ten cudowny chleb, wybaczam Ci tę długaśną przerwę.
OdpowiedzUsuńbo naprawdę, bochenek mnie powalił.
Dziękuję Ci Kochana :-)
UsuńZdjęcie obłędne! Aż mam ochotę sięgnąć po kromeczkę
OdpowiedzUsuńDziękuję :-) Sięgaj śmiało ;-)
UsuńPiekny, taki jasny i delikatny...
OdpowiedzUsuńDzieki.Chlebek nie tylko wygląda delikatnie, ale również tak smakuje :-)
UsuńPiękny, apetyczny chlebek!
OdpowiedzUsuńPolecam jest pyszny :-)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńTen chlebek za mną łazi i łazi, wciąż się na niego natykam i wciąż nie mogę się zebrać, żeby go upiec. Zachwycałam się nim na wielu blogach, ale uroda Twojego zwaliła mnie z nóg. ;)
OdpowiedzUsuńKasiu chlebek jest rewelacyjny i szczerze Ci go polecam. Neutralny w smaku, delikatny. Dla mnie najlepszy ciepły z masełkiem. Dziękuję za miłe słowa :-)
Usuń