niedziela, 5 lutego 2012

Ciasto drożdżowe na oleju i wspólne pieczenie z Gosią :-)

Dzisiaj mam przyjemność pokazać kolejną odsłonę wspólnego pieczenia z Gosią, tym razem zdecydowałyśmy się na ciasto drożdżowe od mojej mamy, która jest mistrzynią w ich wykonywaniu. Moim zdaniem ciasto rewelacyjne komponuje się ze śliwkami. Polecam wszystkim wielbicielom drożdżowców.

Gosiu, Tobie oczywiście dziękuję za wspólnie spędzony dzień. Jeszcze kilka takich sobotnich wirtualnych spotkań, a wejdzie mi to w nawyk i ciężko będzie zrezygnować ze wspólnej zabawy. Już z niecierpliwością czekam na kolejne wspólne pichcenie :-)

A Was zapraszam na drożdżowe ciacho zarówno u mnie jak i u Gosi na blogu Kocham Gary :-) Częstujcie się....



Drożdżowe ciasto na oleju (na blaszkę 42x35)

Ciasto
  • 500 g mąki
  • 50 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka (szklanka)
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 70-80 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 125 ml oleju (pół szklanki)
Mąkę przesiać do miski. Przygotować zaczyn tj ciepłe (lecz nie gorące) mleko połączyć z drożdżami, dwiema łyżkami mąki i 1 łyżką cukru. Pozostawić w ciepłym miejscu, do momentu aż zaczną się podnosić. Zaczyn wlać do mąki i dodać wszystkie pozostałe składniki, wyrobić ciasto (ciasto na początku klei się do rąk, ale nie należy podsypywać mąką) Pozostawić ciasto w ciepłym miejscu do momentu podwojenia swojej objętości. W tym czasie przygotować kruszonkę.

Kruszonka
  • 200 g masła
  • 150-200 g cukru
  • 350-400 g mąki
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
  • Owoce (u mnie mrożone śliwki, które muszą być koniecznie wcześniej rozmrożone)
Mąkę połączyć z cukrem, dodać rozpuszczone masło i ekstrakt waniliowy. Zagnieść wszystko razem. Gdyby kruszonka była za miękka można włożyć do lodówki.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysmarowaną masłem lub margaryną blachę. Następnie wyłożyć równomiernie owoce i na samej górze posypać kruszonką. Pozostawić ok 30 min do napuszenia.

Piec w 200 °C przez około 20-30 min, aż kruszonka pięknie się przyrumieni. 


Smacznego :-)

32 komentarze:

  1. Przepięknie się prezentuje Twoje ciacho. I tak, masz rację. Teraz też mogę powiedzieć że Twoja Mama jest mistrzynią ciasta drożdżowego. Ten przepis jest mistrzowski :)
    I ja również dziękuję za wspólnie spędzony dzionek, było mi baaardz, bardzo miło i też już się nie mogę doczekać na kolejny raz :)
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem skąd moja mam ma ten przepis,ale jej ciasto drożdżowe świetnie wychodzi z każdego przepisu :-)Bardzo Ci dziękuję i czekam na kolejną wspólną sobotę :-)

      Usuń
    2. Marysiu, widać Mama Twoja ma dobrą rękę do wypieku drożdżowego. U mnie to różnie to wychodzi, ale to mi się udało rewelacyjnie. Nawet mój mąż, któremu drożdżowe lepiej zawsze wychodzi niż mnie tym razem mnie pochwalił :))

      Usuń
    3. Tak z pewnością. Mnie też różnie drożdżowce wychodzą. Bardzo się cieszę, że tak Ci się przepis spodobał, a przede wszystkim, ze Ci tak rewelacyjnie wyszedł :-)

      Usuń
  2. Wygląda przepysznie :)A ze śliwkami uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. :) och ale musiało bosko pachnieć!!! :) zazdroszczę tego drożdżowego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak pachniało w całym domu :-) Uwielbiam te zapachy :-)

      Usuń
  4. Cudowne ciasto! Naprawdę , rewelacja! Mam wielką chęć na takie pyszne ciasto.
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i polecam, ponieważ jest pyszne, do kawki wręcz idealne :-)

      Usuń
  5. Drożdżowe ciasto jest najlepsze! Przyznam jednak, że pierwszy raz spotykam w składzie olej - muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam ciasto jest pyszne i długo zachowuje świeżość, myślę, że powodem jest olej w składzie.

      Usuń
  6. Świetne ciacho! Dziewczyny zazdroszczę Wam tego wspólnego pieczenia! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :-) I potwierdzam wspólne pieczenie to rewelacyjna zabawa i ciekawe doświadczenia :-)

      Usuń
  7. Po zjedzeniu kilku takich kawałków (bo jeden to za mało :)), byłabym w niebie! Boskie! Zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :-) O tak ciężko poprzestać na jednym kawałku :-)

      Usuń
  8. Pyszne.
    Wczoraj jedliśmy podobne, tylko z jabłkami:)

    OdpowiedzUsuń
  9. drożdżowe koniecznie z kruszonka.. pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kruszonka musi być obowiązkowo :-)

      Usuń
  10. oj chętnie bym się poczęstowała

    OdpowiedzUsuń
  11. Twoje zdjęcia jak zawsze mnie urzekają:) Ciacho pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci Kochana :-) Ciasto rzeczywiście jest pyszne :-)

      Usuń
  12. Zrobiłam pyszne!!!!!!!!!!!!!, przez przypadek dało mi się więcej tłuszczu, zużyłam ten do kruszonki przy wyrabianiu ciasta. Mimo tego wyszło wyśmienite.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto super, z brzoskwinkami pysznie, słodko i orzeźwiająco ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasto upieczone wg przepisu. Guma totalna. Jak może komuś smakować. Zaraz podejrzane było wrzucanie bez ubijania jajek. Nigdy nie powtórzę tego przepisu

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciasto wyśmienite szybciej znikło niż upiekło. Robię znów na obiad z teściami trzymajcie kciuki :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...