Długo zastanawiałam się czy
umieścić ten przepis, ponieważ w pośpiechu przygotowywałam ciasto i po
prostu trochę w nim namieszałam, a dokładniej po prostu pomięłam jeden etap. Efekt
jednak przerósł moje oczekiwana, dlatego chlebek polecam. Jest pyszny.
Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką
Zaczyn
- 55 g zakwasu żytniego razowego150% (u mnie typ 720)
- 110 g mąki żytniej razowej
- 150 g wody
Składniki zaczynu połączyć i pozostawić na 12-16 godzin w temperaturze pokojowej.
Prażona mąka
- 80 g mąki żytniej (typ 720)
- 200 g wody
Na rozgrzaną patelnię wsypać
mąkę i tak długo prażyć, aż mąka nabierze delikatnie brązowego koloru
(UWAGA: mąka nie może się przypalić!). Przesypać do miseczki i wlewać
wodę równocześnie mieszając. Gdy wszystko dobrze się połączy pozostawić
do całkowitego ostygnięcia.
Ciasto właściwe
- 620 g mąki pszennej chlebowej
- 250 g wody (u mnie 270g)
- 17 g soli (dwie płaskie łyżeczki)
Zaczyn połączyć prażoną mąką,
wlać wodę, wsypać sól i 220 g mąki.
Dokładnie połączyć składniki i zostawić na 2 1/2 godz, szczelnie
przykryć folią (ja pomięłam ten etap i od razu wsypałam całą mąkę i
pozostawiałam do podwojenia objętości. Po tym czasie ukształtowałam
bochenek i włożyłam do koszyka)) . Po tym czasie wsypać pozostałą mąkę i
wyrabiać ciasto przez ok 10 min. Ciasto ma delikatnie luźną
konsystencję, ale jest sprężyste. Zostawić na 20 min, następnie
ukształtować bochenek i włożyć do koszyka wysypanego mąką. Pozostawić do
wyrośnięcia na ok 2 godz. Piec z para na kamieniu w piecu
nagrzanym do 250°C przez 10 minut, 20 min w 230°C i pozostałe 15 minut w
210°C.
(ja piekłam w garnku żeliwnym, w wyżej wymienionej temperaturze, tylko
po 20 min. przykryłam garnek pokrywką. Należny pamiętać, ze garnek musi
być wcześniej nagrzany). Wystudzić i kroić chleb, gdy będzie zimny.
Smacznego :-)
Wspaniale wyrośnięty!
OdpowiedzUsuńi do tego świeżutkie masełko..
OdpowiedzUsuńMarysiu piękny chlebek :) Pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńDawno już nie robiłem chleba i jak widzę robiłem błąd
OdpowiedzUsuń