poniedziałek, 28 listopada 2011

Makaron z kurczakiem i szpinakiem

Bardzo samczy makaron z dodatkiem kurczaka i szpinaku, polany śmietankowym sosem z estragonem. Polecam na szybki i pyszny obiad. 
Ja dodałam więcej szpinaku, ponieważ dla nas 50 g to bardzo mało. 



Makaron z kurczakiem i szpinakiem ( dla 2 os)

  • 150 g makaronu tagliatelle
  • 150 g świeżego szpinaku (w oryginale 50 g)
  • 1/2 szklanki śmietanki 18% do sosów
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki świeżego estragonu (u mnie suchy)
  • sól i pieprz
  • dwie ćwiartki cytryny
  • oliwa extra virgin
Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu.

Szpinak wrzucić na patelnię, podlać 4-5 łyżkami wody, podgrzewać do momentu, aż szpinak zwiędnie. Przełożyć na durszlak.

Kurczaka pokroić na wąskie paseczki, przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić kurczaka, chwilę smażyć, aż się delikatnie zarumieni.  Następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, który również powinien się zarumienić. Wrzucić szpinak, estragon, śmietankę i 3-4 łyżki wody z gotującego się makaronu, nie zagotowywać, doprawić solą i pieprzem. Podawać z makaronem, skropić cytryną i oliwą.




Smacznego :-)

10 komentarzy:

  1. Próbowałam kiedyś makaronu z tego przepisu i muszę powiedzieć, ze jest pyszny. Świetnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedno z moich ulubionych dań! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Konsumowałam takie danie w wakacje, było bardzo smaczne, więc polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Makarony to moja miłość. Ten przepis zdaje się być dla mnie w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale apetyczne i szybkie danie. Podoba mi się! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo smakowicie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie jedzonko musi miec super delikatny smak. Muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo smaczne, lekko zmodyfikowalam, polecam dopraawic gałką muszkatałową.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...