Dzisiaj prezentuje urocze bułki z przedziałkiem, są smaczne i tak naprawdę pasują do wszystkiego, gdyż są neutralne w smaku. Polecam :-)
Bułki pszenne z przedziałkiem
- 12 g świeżych drożdży
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 200-240 g ciepłego mleka
- 500 g pszennej mąki
- 1 jajko
- 20 g miękkiego masła
Drożdże zasypać cukrem, dodać 50ml mleka i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić do momentu, aż zaczną się podnosić.
W misce wymieszać mąkę z solą, dodać jajko i masło, wlać drożdże. Powoli wlewając resztę mleka wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Przykryć miskę folią i odstawić na 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Z wyrośniętego ciasta uformować 10-14 kulek, w zależności od wielkości bułek. Obtoczyć w mące i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniami do dołu. Odstawić na ok. 40 minut do wyrośnięcia, aż się pięknie napuszą.
Tępą stroną noża lub patyczkiem do szaszłyków zrobić przedziałki prawie
do samego dołu bułeczek.
Piec w temperaturze 200 ° ok. 15 minut, aż się zarumienią. Studzić na kratce.
Smacznego :-)
Smaczne bułeczki na śniadanko:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam.
Idealne do żółtego serka;)
OdpowiedzUsuńBulki mojego dziecinstwa! Mowilismy na nie "bulki z dupka" i byly pyszne :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie rośnie mi ciasto na bułki i zastanawiałam się, jakie nacięcie zrobić, ale wątpliwości już mam rozwiane :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńIdealne dla mojego maleństwa!
OdpowiedzUsuńAle świetne, wyglądają "jak ze sklepu"! Idealne na każdą porę dnia :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne bułeczki :) Sto razy lepsze niż te sklepowe :)
OdpowiedzUsuńWyglądają jak z najlepszej piekarni:)
OdpowiedzUsuńRobiłam z tego samego przepisu..i są naprawdę pyszne..
OdpowiedzUsuńdomowe pszenne bułka na śniadanie... rozkosz z samego rana!
OdpowiedzUsuńPamiętam jak mama kupowała z rana takie świeże buły na śniadanie. :) Pycha!
OdpowiedzUsuńAle ładne bułeczki :) w sam raz na śniadanko, obowiązkowo z domowym dżemem lub kremem czekoladowym :D mniam!
OdpowiedzUsuńPrzepiękne te bułeczki :)
OdpowiedzUsuńWypróbowałam, super. Przez kilka dni piekłam w zasadzie tylko te bułki. ;-)))
OdpowiedzUsuńSilvia - bardzo się cieszę, że posmakowały :-)
OdpowiedzUsuńSuper smaczne, mozna tez dodac podsmazona cebulke lub czosnek z odrobina (15 gramow) masla. Dzis wstalem o 7 zeby przygotowac kochanej zonce buleczki na sniadanie. :-)
OdpowiedzUsuńA nie 12 dag ? Chyba jest błąd w przepisie:) Bułeczki wyglądają genialnie :)
OdpowiedzUsuńBułeczki upieczone, wyszły cudowne, pomijając fakt, że był to mój pierwszy wypiek:)
OdpowiedzUsuń