Bardzo samczy makaron z dodatkiem kurczaka i szpinaku, polany śmietankowym sosem z estragonem. Polecam na szybki i pyszny obiad.
Ja dodałam więcej szpinaku, ponieważ dla nas 50 g to bardzo mało.
Makaron z kurczakiem i szpinakiem ( dla 2 os)
- 150 g makaronu tagliatelle
- 150 g świeżego szpinaku (w oryginale 50 g)
- 1/2 szklanki śmietanki 18% do sosów
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki świeżego estragonu (u mnie suchy)
- sól i pieprz
- dwie ćwiartki cytryny
- oliwa extra virgin
Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu.
Szpinak wrzucić na patelnię, podlać 4-5 łyżkami wody, podgrzewać do momentu, aż szpinak zwiędnie. Przełożyć na durszlak.
Kurczaka pokroić na wąskie paseczki, przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić kurczaka, chwilę smażyć, aż się delikatnie zarumieni. Następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, który również powinien się zarumienić. Wrzucić szpinak, estragon, śmietankę i 3-4 łyżki wody z gotującego się makaronu, nie zagotowywać, doprawić solą i pieprzem. Podawać z makaronem, skropić cytryną i oliwą.
Smacznego :-)
Próbowałam kiedyś makaronu z tego przepisu i muszę powiedzieć, ze jest pyszny. Świetnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńJedno z moich ulubionych dań! :D
OdpowiedzUsuńKonsumowałam takie danie w wakacje, było bardzo smaczne, więc polecam :)
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńMakarony to moja miłość. Ten przepis zdaje się być dla mnie w sam raz :)
OdpowiedzUsuńMniam,mniam, pychotka!
OdpowiedzUsuńAle apetyczne i szybkie danie. Podoba mi się! :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie! :-)
OdpowiedzUsuńTakie jedzonko musi miec super delikatny smak. Muszę wypróbować
OdpowiedzUsuńbardzo smaczne, lekko zmodyfikowalam, polecam dopraawic gałką muszkatałową.
OdpowiedzUsuń