piątek, 25 listopada 2011

Bułki pszenne z przedziałkiem

Dzisiaj prezentuje urocze bułki z przedziałkiem, są smaczne i tak naprawdę pasują do wszystkiego, gdyż są neutralne w smaku. Polecam :-)




Bułki pszenne z przedziałkiem

  • 12 g świeżych drożdży
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 200-240 g ciepłego mleka
  • 500 g pszennej mąki
  • 1 jajko
  • 20 g miękkiego masła


Drożdże zasypać cukrem, dodać 50ml mleka i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić do momentu, aż zaczną się podnosić.

W misce wymieszać mąkę z solą, dodać jajko i masło, wlać drożdże. Powoli wlewając resztę mleka wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Przykryć miskę folią i odstawić na 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Z wyrośniętego ciasta uformować 10-14 kulek, w zależności od wielkości bułek. Obtoczyć w mące i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniami do dołu. Odstawić na ok. 40 minut do wyrośnięcia, aż się pięknie napuszą.

Tępą stroną noża lub patyczkiem do szaszłyków zrobić przedziałki prawie do samego dołu bułeczek.

Piec w temperaturze 200 ° ok. 15 minut, aż się zarumienią. Studzić na kratce. 


Smacznego :-)

18 komentarzy:

  1. Smaczne bułeczki na śniadanko:)
    pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bulki mojego dziecinstwa! Mowilismy na nie "bulki z dupka" i byly pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie rośnie mi ciasto na bułki i zastanawiałam się, jakie nacięcie zrobić, ale wątpliwości już mam rozwiane :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealne dla mojego maleństwa!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale świetne, wyglądają "jak ze sklepu"! Idealne na każdą porę dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepiękne bułeczki :) Sto razy lepsze niż te sklepowe :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają jak z najlepszej piekarni:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłam z tego samego przepisu..i są naprawdę pyszne..

    OdpowiedzUsuń
  9. domowe pszenne bułka na śniadanie... rozkosz z samego rana!

    OdpowiedzUsuń
  10. Pamiętam jak mama kupowała z rana takie świeże buły na śniadanie. :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale ładne bułeczki :) w sam raz na śniadanko, obowiązkowo z domowym dżemem lub kremem czekoladowym :D mniam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepiękne te bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wypróbowałam, super. Przez kilka dni piekłam w zasadzie tylko te bułki. ;-)))

    OdpowiedzUsuń
  14. Silvia - bardzo się cieszę, że posmakowały :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Super smaczne, mozna tez dodac podsmazona cebulke lub czosnek z odrobina (15 gramow) masla. Dzis wstalem o 7 zeby przygotowac kochanej zonce buleczki na sniadanie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. A nie 12 dag ? Chyba jest błąd w przepisie:) Bułeczki wyglądają genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bułeczki upieczone, wyszły cudowne, pomijając fakt, że był to mój pierwszy wypiek:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...