wtorek, 4 października 2011

Pyszna szarlotka na winie, pod białą pierzynką

Dzisiaj prezentuję moją ulubioną szarlotkę. Jak dla mnie jest to idealne połączenie kruchego ciasta z jabłkami, przykrytych śmietankową pierzynką z migdałowymi płatkami. Polecam - na prawdę warto  ją upiec :-)
Mimo, iż sezon jabłkowy  w pełni, użyłam jabłek prażonych ze słoika, gdyż gdzieś na półce uchował mi się jeden słoik. Jednak można zrobić ze świeżych jabłek :-) Należy dodać tylko, więcej cukru, ale wszystko podam w przepisie :-) Częstujcie się....


Pyszna szarlotka na winie
(Aktuell fur die Frau, 1/2010)

Kruche ciasto (tortownica 22cm)
  • 125 g masła
  • 125 g cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
Masa jabłkowa
  • 500 ml wytrawnego białego wina
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
  • 100 g cukru lub 200 g cukru gdy używamy jabłek prażonych ze słoika
  • 1kg jabłek prażonych ze słoika lub świeżych
Dodatkowo
  • 350 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka cukru brązowego (demerara)
  • 50-60 g migdałów w płatkach
  • śmietanfix 
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko dalej ucierać. Na końcu dodać mąkę z proszkiem, wyrobić ciasto. Włożyć do lodówki na 30 min. Potem ok 3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć na dno tortownicy. Piekarnik nagrzać do 180°C i piec ciasto przez 10 min, delikatnie wystudzić.

Równocześnie obrać jabłka i zetrzeć na tarce lub pokroić na małe kawałki (lub przygotować słoik) i międzyczasie na winie ugotować budyń z cukrem (gdy jabłka świeże - 200g, gdy ze słoika 100g. Gdyby był problem z zakupem budyniu bez cukru, radzę zmniejszyć ilość na 100 lub w ogóle nie dodawać, gdy będą użyte jabłka prażone.)

Połączyć jabłka z budyniem. Wylepić pozostałą częścią ciasta bok tortownicy, wyłożyć masę jabłkową i piec przez 40-45min. Ciasto wystudzić. 

Przed samym podaniem:
Na patelni rozpuścić masło, prażyć migdały z cukrem, ciągle mieszając, by się nie przypaliły, wystudzić. Ubić śmietanę, bez żadnych dodatków (można ewentualnie dodać 1 śmietnfix). Wyłożyć na jabłka. Posypać migdałami.




Smacznego :-)

9 komentarzy:

  1. Elegancka. :-) Piękna! Widać, że włożyłaś ogromną pracę w jej przygotowanie. :-) Bardzo mi się podoba! :-) Z resztą... Jestem wielką fanką szarlotek w każdej postaci. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. A dziękuję, bardzo chętnie spróbuję, ale nie obiecuję, że skończę na jednym kawałku, bo wygląda baaardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawa odmiana ;) musi być pyszna i mocno winna- przez wino i przez jabłka :) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. cudowna! wygląda mega apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaka ładna:) Na pewno smakuje wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Poswix- Bardzo Ci dziękuję :-) Ja również uwielbiam szarlotki, a ta z pewnością jest warta grzechu :-)

    Kamila - dziękuję :-)

    Kruszyna - ależ proszę :-)

    Agnieszka - może i winna, ale nie dominuje, a dodaje ciekawej barwy smakowej

    Angie - dziękuję :-)

    Kaś - Dzięki ...częstuj się :-)

    Tyna - o tak :-) zachęcam do wypróbowania

    OdpowiedzUsuń
  7. To jak czestujesz to ja chetnie kawaleczek poprosze, bo wyglada kuszaco!:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...