piątek, 30 września 2011

Spaghetti z tuńczykiem, pomidorem i chili

W dzisiejszym zabieganym świecie, czasami, a może nawet często nie mamy czasu na długie przesiadywanie w kuchni, a chcemy zjeść, coś ciepłego i smacznego. To danie jest w takiej sytuacji idealne, potrzebujemy maksymalnie 20 min  i już gotowe ;-). Polecam :-)


Spaghetti z tuńczykiem, pomidorem i chili (2 porcje)
(Źródło "Sól i Pieprz 2/2011)
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 g pomidorów (najlepiej koktajlowych żółtych i czerwonych)
  • pół papryczki chili
  • 120 g tuńczyka w sosie własnym
  • 2 łyżki poszatkowanej pietruszki
  • 250 g spaghetti
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oliwy
Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Pomidory umyć i przekroić na pół. Chili umyć, usunąć gniazdo nasienne, miąższ pokroić w małą kosteczkę. Tuńczyka odsączyć (sos zachować) i rozdrobnić.Cebulę i czosnek zeszklić na rozgrzanej oliwie. Dodać pomidory, tuńczyka i chili. Chwilę dusić.
Spaghetti ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić, dodać sos z tuńczyka i natkę. Wymieszać z makaronem. Doprawić solą i pieprzem. 


Smacznego :-)

5 komentarzy:

  1. No, to jest prawdziwa pychota. Tuńczyk z makaronem zawsze smakuje wspaniale.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam w się w 100%! Połączenie wyborne!
    p.s. śliczna, apetyczna fotka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Shaday i Maugustynka - dziękuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam tuńczyka, świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...