W dzisiejszym zabieganym świecie, czasami, a może nawet często nie mamy czasu na długie przesiadywanie w kuchni, a chcemy zjeść, coś ciepłego i smacznego. To danie jest w takiej sytuacji idealne, potrzebujemy maksymalnie 20 min i już gotowe ;-). Polecam :-)
Spaghetti z tuńczykiem, pomidorem i chili (2 porcje)
(Źródło "Sól i Pieprz 2/2011)
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 300 g pomidorów (najlepiej koktajlowych żółtych i czerwonych)
- pół papryczki chili
- 120 g tuńczyka w sosie własnym
- 2 łyżki poszatkowanej pietruszki
- 250 g spaghetti
- sól i pieprz
- 2 łyżki oliwy
Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Pomidory umyć i przekroić na pół. Chili umyć, usunąć gniazdo nasienne, miąższ pokroić w małą kosteczkę. Tuńczyka odsączyć (sos zachować) i rozdrobnić.Cebulę i czosnek zeszklić na rozgrzanej oliwie. Dodać pomidory, tuńczyka i chili. Chwilę dusić.
Spaghetti ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić, dodać sos z tuńczyka i natkę. Wymieszać z makaronem. Doprawić solą i pieprzem.
Smacznego :-)
No, to jest prawdziwa pychota. Tuńczyk z makaronem zawsze smakuje wspaniale.
OdpowiedzUsuńZgadzam w się w 100%! Połączenie wyborne!
OdpowiedzUsuńp.s. śliczna, apetyczna fotka:)
Shaday i Maugustynka - dziękuję :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tuńczyka, świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńMania179 - polecam :-)
OdpowiedzUsuń