piątek, 23 września 2011

MEGA czekoladowe ciasto razowe z gruszką

Dziś pierwszy dzień jesieni przywitał nas piękną pogodą, co niewątpliwie pozytywnie nastraja :-)Dzisiaj prezentuję połączenie wręcz idealne - ciasto czekoladowe z gruszkami :-) Już dawno szukałam przepisu na ciasto czekoladowe, które powaliłoby mnie na kolana i oto odnalazłam :-)Smak mega czekoladowy, dzięki gruszkom dość wilgotne. Polecam wielbicielom czekolady i wszystkim tym, którzy jeszcze się wahają :-)
Zależało mi, aby gruszki nie zatopiły się w cieście, dlatego ułożyłam je na wierzchu, dopiero po 18 min pieczenia, ale oczywiście można je dodać od razu,  :-)co w żaden sposób nie wpłynie na walory smakowe.


Czekoladowe ciasto razowe z gruszką
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 1,5 szklanki mąki pszennej razowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 60 g masła (w temp pokojowej)
  • 1 i 1/4 szklanka brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1/2 gorącej wody
  • 5 gruszek
Mąkę, sodę i kakao przesiewamy do miski. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (lekko studzimy, nie może stwardnieć).
Masło ucieramy, dodajemy stopniowo cukier, ciągle ucierając. Następnie wbijamy po jednym jajku, ucieramy po każdym dodaniu. Dodajemy ekstrakt z wanilii i rozpuszczoną czekoladę. Następnie stopniowo dosypujemy mąkę na przemian ze śmietaną, tak długo miksujemy, aż składniki się połączą (nie dłużej). Na sam koniec wlewamy gorącą wodę i mieszamy.
Wylewamy do tortownicy (24-26cm) wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Ciasto jest rzadkie, ale takie powinno być. Pieczemy w 190°C przez około 18 min, aż się trochę ciasto zetnie, by gruszki się nie utopiły, układamy połówki owoców, na około, a także jedną w środku (to jest bardzo ważne, gdy owoce dodajemy później, a nie od razu). Możemy również owoce ułożyć przed włożeniem do piekarnika, ale wtedy na pewno opadną na dno. Pieczemy jeszcze przez ok 20-30 min, sprawdzamy patyczkiem. Wyciągamy z piekarnika, przygotowujemy polewę.
  • 40 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady 
Masło rozpuszczamy, dodajemy czekoladę, mieszając na ogniu doprowadzamy do połączenia się składników. Polewamy ciasto.
 



Smacznego :-)

Dodaję do akcji:

7 komentarzy:

  1. ja też dzisiaj upiekłam coś mega czekoladowego :-))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda niesamowicie:) Czekolada, gruszki, na pewno pyszne

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem wielką fanką razowych ciast. Czekoladowe musi być cudne!

    OdpowiedzUsuń
  4. WOW, super ciasto :) Nie chciałabyś go dodać do konkursu na moim blogu na przepis na deser? Do wygrania jest piekarnik i weekend dla 2 osób w Warszawie. Możesz w sumie dodać 3 różne desery, ale w osobnych komentarzach. Mam nadzieję, że nie pogniewasz się, że dodaję link - najwyżej usuń ten komentarz :)
    http://gotowaniecieszy.blox.pl/2011/09/Konkurs.html

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...