Pyszny chleb marchewkowy z ziarnami. Cieszy oko pięknym kolorem, który zawdzięcza marchewce, ale również wybornie smakuje. Polecam ten chleb, ponieważ nie jest skomplikowany, nie trzeba składać bochenka (choć ja lubię to robić), robi się dość szybko, rośnie ekspresowo i jak dla mnie świetne połączenie smakowe.
Chleb marchewkowy z ziarnami
(wg B. Armbrust, Brot,)
Ziarna
Chleb marchewkowy z ziarnami
(wg B. Armbrust, Brot,)
Ziarna
- 150 ml wody
- 50 g siemię lniane
- 50 g słonecznik
- 50 g pestki dyni
Marchewkowy zaczyn
- 250 g marchwi
- 350 ml soku z marchewki
- szczypta soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 15 g cukru
Ciasto właściwe
- 50 g świeżych drożdży
- 75 g zakwasu żytniego
- 350 g mąki pszennej (typ 550)
- 150 g mąki żytniej (typ 1150)
- 10 g soli
- ewentualnie 50 ml wody
Keksówkę (32cm lu dwie małe) spryskać olejem i wysypać płatkami owsianymi lub otrębami. Przełożyć ciasto do formy, wygładzić wierch rękami spryskanymi olejem. Zostawić do wyrastania na 20-30min.
Nagrzać piekarnik do 230°C. Włożyć chleb, zmniejszyć temp. do 210°C, piec przez 50-55min. Gdyby chleb się przypalał przykryć folią aluminiową. Po wyciągnięciu studzić na kratce.
taką jesień to ja lubię :-)
OdpowiedzUsuńBardziej jesiennie nie mogło być, piękny:)
OdpowiedzUsuńPysznie na śniadanko!
OdpowiedzUsuńInteresujący przepis. Na pewno by mi smakował, bo wygląda kusząco:)
OdpowiedzUsuńTaki jesienny domowy bochenek;) czy może być coś przyjemniejszego;)lubię wilgotne,ziarniste,kromki chlebka,a widzę,że ten taki właśnie jest!
OdpowiedzUsuńPiękny chlebek! Faktycznie jesienny :) jestem pewna, że by mi zasmakował :)
OdpowiedzUsuńTakiego chlebka jeszcze nie widziałam. Bardzo interesujący :)
OdpowiedzUsuńrewelacyjny!!! nie mogę się napatrzeć...
OdpowiedzUsuń