wtorek, 27 września 2011

Chleb w kolorach jesieni

Pyszny chleb marchewkowy z ziarnami. Cieszy oko pięknym kolorem, który zawdzięcza marchewce, ale również wybornie smakuje. Polecam ten chleb, ponieważ nie jest skomplikowany, nie trzeba składać bochenka (choć ja lubię to robić), robi się dość szybko, rośnie ekspresowo i jak dla mnie świetne połączenie smakowe.






Chleb marchewkowy z ziarnami
(wg B. Armbrust, Brot,)


Ziarna
  • 150 ml wody
  • 50 g siemię lniane
  • 50 g słonecznik
  • 50 g pestki dyni
Gorącą wodą zalać ziarna, pozostawić na ok 2 godz, do momentu, aż ziarna "wpiją" całą wodę. Międzyczasie przygotowujemy marchewkowy zaczyn.


Marchewkowy zaczyn
  • 250 g marchwi
  • 350 ml soku z marchewki
  • szczypta soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 15 g cukru
Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce ( duże oczka). Sok z marchwi zagotować z solą, pieprzem i cukrem. Dodać startą marchew i jeszcze raz doprowadzić do wrzenia, ściągnąć z ognia i odstawić na 2 godz.

Ciasto właściwe
  •  50 g świeżych drożdży
  • 75 g zakwasu żytniego
  • 350 g mąki pszennej (typ 550)
  • 150 g mąki żytniej (typ 1150)
  • 10 g soli
  • ewentualnie 50 ml wody
Marchewkowy zaczyn przelać przez sito i dobrze odcisnąć. Sok podgrzać, by był ciepły lecz nie gorący. Do soku dodać drożdże i zakwas (który powinien być płynny, gdy taki nie jest dolać 50 ml. wody), wymieszać.Następnie dodać mąkę i sól, wyrobić ciasto maszynką lub ręcznie(Będzie dość zbite). Dodać maczankę z ziarnami, na końcu dodać startą marchew. Wszystko wyrabiać, aż się dobrze połączy. Odstawić do wyrastania na 20-30min.

Keksówkę (32cm lu dwie małe) spryskać olejem i wysypać płatkami owsianymi lub otrębami. Przełożyć ciasto do formy, wygładzić wierch rękami spryskanymi olejem. Zostawić do wyrastania na 20-30min.

Nagrzać piekarnik do 230°C. Włożyć chleb, zmniejszyć temp. do 210°C, piec przez 50-55min. Gdyby chleb się przypalał przykryć folią aluminiową. Po wyciągnięciu studzić na kratce.


 



Smacznego :-)

8 komentarzy:

  1. taką jesień to ja lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardziej jesiennie nie mogło być, piękny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Interesujący przepis. Na pewno by mi smakował, bo wygląda kusząco:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki jesienny domowy bochenek;) czy może być coś przyjemniejszego;)lubię wilgotne,ziarniste,kromki chlebka,a widzę,że ten taki właśnie jest!

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny chlebek! Faktycznie jesienny :) jestem pewna, że by mi zasmakował :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takiego chlebka jeszcze nie widziałam. Bardzo interesujący :)

    OdpowiedzUsuń
  7. rewelacyjny!!! nie mogę się napatrzeć...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...