Zobaczyłam piękne czarne porzeczki, stwierdziłam ze muszę je kupić, już widziałam piękny sernik, wcześniej znaleziony u Agnieszki. Tak na pociesznie, niby lato, niby lipiec, a tu leje i nie chce przestać padać...buu. to wygląda jak jesienny dzień. Zrobiłam z 1 1/2 porcji (tortownica 26), dałam tylko mniej migdałów na całą porcję 70 g. Polecam sernik jest przepyszny, kwasowany z nutą słodyczy, idealne połączenie :-)
Składniki (1 porcja na tortownicę 22 cm)):
- 100 g migdałów bez skórki uprażonych na patelni
Mielimy migdały na drobne okruszki, nie na pył (ma przypominać bułkę tartą) Wysypujemy nimi boki i dno wcześniej natłuszczonej formy. Nagrzewamy piekarnik do 170ºC.
Masa biała:
- 800 g serka śmietankowego philadelphia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego
- 280 g drobnego cukru
- 2 łyżki mąki
- 4 jajka
Ser, mąkę, cukier miksujemy przez chwilę, aż uzyskamy gładką masę. Dodajemy jajka miksujemy jeszcze chwilę, ale nie za długo, by masa się nie rozrzedziła. Wykładamy delikatnie !! na migdały, bez jednej szklanki masy, która będzie potrzebna do masy porzeczkowej. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez 25 min. Międzyczasie przygotowujemy drugą warstwę.
Masa porzeczkowa:
- 125 g czarnych porzeczek (mogą być mrożone)
- 1 łyżka likieru creme de cassis
- 1 łyżka cukru pudru
Blenderem rozdrabniamy porzeczki, z cukrem i likierem, aż uzyskamy gładką masę, można przecisnąć przez sito. Dodajemy szklankę białej masy serowej i mieszamy aż się połączy. Po 25 min wyciągamy z piekarnika masę białą i delikatnie łyżką równo wykładamy masę porzeczkową i zapiekamy jeszcze przez 30 min. Studzimy ok 20-30 min.
Polewa:
- 300 g kwaśnej gęstej śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Gdy sernik trochę przestygnie, mieszamy łyżką wszystkie składniki polewy, aż się połączą i wykładamy na sernik, władamy do piekarnika na 10 min. Wkładamy na całą noc do lodówki.
Smacznego :-)
Świetny muszę też wypróbować:)
OdpowiedzUsuńSernik jest dobry na wszystko, nawet na niepogodę. Słonka życzę!
OdpowiedzUsuńJaki cudny, aż mi ślinka cieknie
OdpowiedzUsuńhttp://niebieskapistacja.blox.pl/
Z chęcią byśmy teraz taki pochłonęli!
OdpowiedzUsuńwygląda znakomicie! smakuję pewnie jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńja też szykuję na weekend sernik z czarną porzeczką. Twój prezentuje się doskonale :)
OdpowiedzUsuńStrasznie fajny serniczek :)
OdpowiedzUsuń