wtorek, 14 czerwca 2011

Tort Szwarcwaldzki

Przepyszny tort z dużą ilością wiśni, nie jest trudny w wykonaniu, ani pracochłonny, a prezentuje się efektownie. Przepis znalazłam u Joanny. Piekłam go już dwa razy i za każdym razem zachwyca mnie swoim smakiem. Polecam



Składniki na biszkopt:
  • 140g gorzkiej kuwertury
  • 75g masła
  • 6 jajek
  • 180g cukru
  • 100g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kuwerturę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej.Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać stopniowo przestudzoną kuwerturę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do ubitych białek i delikatnie wymieszać. Białka z mąką dodać do masy z żółtek i delikatnie połączyć. Gotową masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm posmarowanej margaryną i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piec w nagrzanym piekarniku około 40min. w temperaturze 180°C. Ostudzić.

Masa
  • 800g wiśni ze słoika (waga samych owoców, nie wylewać soku!)
  • 500ml soku z wiśni (tego ze słoika)
  • 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • 100ml wódki wiśniowej (lub wiśniówki)
  • 800ml słodkiej śmietany 30%
  • 3 opakowania cukru waniliowego (1 opakowanie= 2 łyżeczki)
Do dekoracji
  • 16 wiśni kandyzowanych
  • 100g gotowych wiórków lub płatków czekoladowych lub gorzkiej czekolady pokrojonej na drobne kawałki
Ostudzony biszkopt przekroić dwukrotnie, tak aby powstały 3 krążki.Wiśnie odsączyć na sitku.
Cukier, mąkę ziemniaczaną i trochę soku dobrze wymieszać. Resztę z 500ml soku zagotować. Dodać rozmieszaną mąkę z cukrem i chwilkę pogotować, tak aby powstał kisiel. Dodać wiśnie i wymieszać. Lekko ostudzić. Dodać 50ml wódki wiśniowej (wiśniówki).
Dwa krążki biszkoptowe nasączyć wódką wiśniową (pozostawiając trochę wódki do nasączenia 3 krążka) i rozłożyć po połowie kisielu z wiśniami. Krążki wstawić na chwilę do lodówki. Śmietanę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy. Jeden z krążków z kisielem ułożyć na paterze. Na biszkopt wyłożyć 1/4 śmietany. Przykryć drugim krążkiem z kisielem. Nałożyć znowu ¼ śmietany. Przykryć 3cim krążkiem. Biszkopt nasączyć pozostałą wódką wiśniową (wiśniówką). Wierzch posmarować śmietaną. Trochę śmietany przełożyć do szprycy i zrobić 16 kleksów i na każdym położyć wiśnię. Ja zamknęłam tort w obręczy na całą noc, a dopiero rano posmarowałam boki tortu, to dało mi pewność, że tort się nie rozpłynie,ale można od razu posmarować bok śmietaną. Boki i środek tortu posypać płatkami czekolady.
Tort wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego :-)

    12 komentarzy:

    1. uwielbiam ten tort! Pięknie Twój wygląda
      http://niebieskapistacja.blox.pl/html

      OdpowiedzUsuń
    2. Obiecałam mamie, że Jej taki upiekę na urodziny i skoro tak zachwalasz, to już nie będę szukać innego przepisu :)

      OdpowiedzUsuń
    3. och, co za tort, co za pokusa!
      rewelacyjnie wygląda.

      OdpowiedzUsuń
    4. Dziękuję :-)
      Joon polecam, tylko jak już pisałam, lepiej zamknąć na całą noc tort w obręczy, by masy się ustabilizowały, (szczególnie, że tam jest tak dużo wiśni)jak za pierwszym razem tego nie zrobiłam miałam mały problem.
      Ale na prawdę warto :-)

      OdpowiedzUsuń
    5. Przepyszna klasyka i wygląda wspaniale!

      OdpowiedzUsuń
    6. prześliczny torcik! też go mam w planach:)

      OdpowiedzUsuń
    7. Imponujący tort! :) Chciałabym zobaczyć go jeszcze w przekroju, chociaż musiałabym się pewnie mocno trzymać, żeby nie rzucić się na ekran ;))

      OdpowiedzUsuń
    8. Uwielbiam ten torcik ale jeszcze nigdy nie odważyłam się zrobić :-) Twój jest powalający :-)

      OdpowiedzUsuń
    9. świetny, uwielbiam ten tort robiłam juz go dwa razy ale twoj prezentuje sie bardzo profesjonalnie.

      OdpowiedzUsuń
    10. Uwielbiam piec torty;) Robiłam i egipski i ten Szwarcwaldzki;) Oba są pyszne:)

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuję :-)

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...