Składniki (na 2 bochenki lub 1 duży)
- 400 g mąki orkiszowej jasnej (u mnie typ 630)
- 100 g mąki żytniej (typ 720)
- 300 g wody
- 150 g zakwasu żytniego (dokarmionego 10-12 godz wcześniej)
- 15 g świeżych drożdży (lub łyżeczka suszonych)
- 1,5 łyżeczki soli
- 100 g kaszy gryczanej, najlepiej ugotowanej dzień wcześniej
Miskę delikatnie spryskać olejem roślinnym, przełożyć do niej ciasto i odstawić na ok. 2 godziny. Ciasto powinno wyraźnie zwiększyć swoją objętość.
Podzielić na 2 części, z każdej uformować okrągły bochenek. Ja uformowałam 1 bochenek i przełożyłam ciasto do koszyka do wyrastania ciasta.
Przykryć ściereczką i zostawić do wyrastania na ok. 1,5 godziny.
W tym czasie nagrzać piekarnik do 230ºC. Na dno piekarnika wysypać 1/2 szklanki kostek lodu, by utworzyła się para. Po ok. 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 210 ºC i piec kolejne 20-30 minut.
Chleb wystudzić na kratce.
Smacznego :-)
piękny domowy bochenek.
OdpowiedzUsuńMi tez sie podoba :) Zjadlabym kawalek.flowerek.com
OdpowiedzUsuńPiękny ten chlebek, i jaką ma ładną strukturę. Z kaszą gryczaną jeszcze nie piekłam, muszę to szybko nadrobić :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń