poniedziałek, 13 czerwca 2011

Chleb orkiszowo-gryczany

Kolejny chlebek Liski, pyszny, po prostu co tu wiele pisać - trzeba go upiec. POLECAM
Składniki (na 2 bochenki lub 1 duży)
  • 400 g mąki orkiszowej jasnej (u mnie typ 630)
  • 100 g mąki żytniej (typ 720)
  • 300 g wody
  • 150 g zakwasu żytniego (dokarmionego 10-12 godz wcześniej)
  • 15 g świeżych drożdży (lub łyżeczka suszonych)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 100 g kaszy gryczanej, najlepiej ugotowanej dzień wcześniej
Zakwas wymieszać z wodą i drożdżami, następnie dodawać pozostałe składniki (oprócz kaszy gryczanej) i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć miskę folią, odstawić na 10-15 minut, by ciasto odpoczęło, następnie dodać kaszę gryczaną i zagnieść ponownie przez ok. 5 minut.


Miskę delikatnie spryskać olejem roślinnym, przełożyć do niej ciasto i odstawić na ok. 2 godziny. Ciasto powinno wyraźnie zwiększyć swoją objętość.

Podzielić na 2 części, z każdej uformować okrągły bochenek. Ja uformowałam 1 bochenek i przełożyłam ciasto do koszyka do wyrastania ciasta.
Przykryć ściereczką i zostawić do wyrastania na ok. 1,5 godziny.
W tym czasie nagrzać piekarnik do 230ºC. Na dno piekarnika wysypać 1/2 szklanki kostek lodu, by utworzyła się para. Po ok. 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 210 ºC i piec kolejne 20-30 minut.
Chleb wystudzić na kratce.

Smacznego :-)

3 komentarze:

  1. Mi tez sie podoba :) Zjadlabym kawalek.flowerek.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny ten chlebek, i jaką ma ładną strukturę. Z kaszą gryczaną jeszcze nie piekłam, muszę to szybko nadrobić :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...