piątek, 17 czerwca 2011

Tort egipski

Kolejny tort tym razem egipski. Smaczny, orzechowy z wyraźna nutą karmelu - niebo w gębie :-) Choć wg mnie dość pracochłonny, może następnym razem pójdzie mi szybciej ;-) Jednak warto się potrudzić, by potem delektować się smakiem tortu przy filiżance kawy.
Przepis znaleziony u Joanny i dorotus.

Składniki ciasto (na 3 krążki)
  • 9 białek z dużych jaj (3 białka)
  • 6 łyżek cukru (2 łyżki cukru)
  • 3(płaskie) łyżki mąki pszennej (1 płaska/niepełna łyżka mąki)
  • 120g zmielonych orzechów laskowych (40 g na jeden krążek)
Wykonanie
2 białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo 2 łyżki cukru. Na końcu dodać powoli ½ łyżki mąki i 40g orzechów i delikatnie wymieszać.Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temperaturze 170°C.W ten sposób upiec jeszcze dwa krążki.

Składniki na masę budyniową
  • 10 żółtek
  • 10 łyżek cukru (płaskie)
  • 5,5 łyżek mąki pszennej
  • 6 łyżeczek cukru waniliowego
  • 340ml mleka
  • 170g miękkiego masła
Wykonanie
W garnku zmiksować żółtka z cukrem, cukrem waniliowym, mąką i mlekiem. Całość zagotować i na małym ogniu gotować, mieszając, aż masa zgęstnieje. Ostudzić, mieszając co jakiś czas by nie zrobił się kożuch)  Masło utrzeć na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodny budyń

.Składniki na masę śmietankową
  • 340g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 200g + 2 łyżki cukru
  • 120g orzechów laskowych
  • Płatki migdałowe do udekorowania boków tortu 
 Wykonanie
 Orzechy rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podpiec w piekarniku w temperaturze 180°C, aż skórka się zarumieni i zacznie odchodzić od orzechów. Orzechy ostudzić. Ściągnąć skórkę z orzechów pocierając je rękoma (Nie musi być dokładnie. Ściągnąć tylko te skórki co łatwo odchodzą). Orzechy posiekać na małe kawałki. 200g cukru rozpuścić na patelni i poczekać, aż powstanie karmel. Kolejno wylać karmel szybko na papier do pieczenia i go rozsmarować. Gdy stwardnieje, połamać go na małe kawałki. (Najłatwiej zrobić to wałkiem. Należy uważać, aby nie rozdrobnić karmelu na proszek). Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru. Do ubitej śmietany wmieszać kawałki orzechów i karmelu. (Można odłożyć trochę karmelu do dekoracji tortu).

Na paterze ułożyć pierwszy krążek. Troszkę masy budyniowej odłożyć do posmarowania boków tortu. Krążek posmarować 1/3 masy budyniowej. Na niej rozsmarować 1/3 masy z bitej śmietany. Przykryć drugim krążkiem. Nałożyć połowę pozostałej masy budyniowej i połowę masy z bitej śmietany. Przykryć trzecim krążkiem i ponownie rozsmarować pozostałą masę budyniową i na górę wyłożyć masę z bitej śmietany. Boki tortu posmarować odłożoną masą budyniową i posypać płatkami migdałowymi. Górę tortu można udekorować odłożonymi kawałkami karmelu (ja przyozdobiłam posypką czekoladową). Wychłodzić w lodówce.

Smacznego :-)


9 komentarzy:

  1. piękny Ci wyszedł! Pozdrawiam
    http://niebieskapistacja.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki tort wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda nieziemsko i tak też pewnie smakuje.. ale roboty a roboty przy nim ^^

    OdpowiedzUsuń
  4. Zgadzam się ^^ Zielenina genialnie podkreśla smak potraw i nadaje aromatu. :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie, każdy czas jest warty poświęcenia na takie cudo:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piekłam ten tort i uważam, że jest rewelacyjny, zmiejszyłam w nim tylko ilość cukru ....

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...