piątek, 3 czerwca 2011

Panna cotta z musem truskawkowym

Wspomnienia z Włoch, połączone z poszukiwaniem idealnego przepisu na panna cottę. Polecam serdecznie.
Składniki
  • 250 ml śmietanki 30-36%
  • 150 ml mleka 2 %
  • pół laski wanili
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • Mus truskawkowy ( truskawki rozdrobnione blenderem z cukrem)
2 łyżeczki żelatyny namoczyć w 2 łyżkach wody. Śmietanę, mleko, cukier, wanilię zagotować. Ściągnąc z ognia, dodać namoczoną żelatynę, dobrze wymieszać. Przelać do pojemniczków, wystudzić, zimne włożyć do lodówki na ok 3 godz. Wyłożyć na talerzyk, jak będą problemy to chwilę zanurzyć kubeczek w gorącej kąpieli wodnej. Polać musem truskawkowym

Smacznego ;-)

8 komentarzy:

  1. Ach, Twoja panna cotta cudownie kontrastuje z musem truskawkowym. Lubię połączenie kremowego smaku z orzeżwiajacymi owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiekna! W takim truskawkowym towarzystwie panna cotta smakuje najlepiej.

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie połączenia! musi być pyszna...

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię :
    panna cottę i truskawki.
    deser dla mnie, całkowicie ;]

    OdpowiedzUsuń
  5. Faktycznie uczta dla podniebienia. Chętnie zjadłabym taki deser.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja jeszcze jestem na etapie zachwycania się panna cottą u kogoś - sama jeszcze jej nie robiłam. Najwyższa pora! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jeszcze nigdy nie robiłam tego deseru, pysznie wygląda z tym musem
    http://niebieskapistacja.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń
  8. Mnie raczej zainteresował przepis ze względu na reklamy, dlatego chcę zrobić samodzielnie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...