czwartek, 9 czerwca 2011

Chleb z boćwinką, jajkiem i serem Camembert

Miałam małe problemy  z tym przepisem, ponieważ nie mogłam dostać boćwinki, w związku z czym pocieszyłam się botwinką, co najprawdopodobniej spowodowało, iż musiałam dosypać dość sporo mąki. Muszę powiedzieć, iż efekt jest bardzo ciekawy i nam bardzo smakuje. Chleb jest dość wilgotny i ciężki. Najlepszy zaraz po wystygnięciu.


Źródło: B. Armbrust, "Brot"

 Składniki na początek
  • 6 jaj
  • 300 g boćwinki (u mnie botwinka)
  • 80 g Camembert
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • 100 g śmietany kwaśnej (u mnie 18%)
 Jajka ugotować na twardo. Boćwinę umyć, osuszyć, pokroić na małe kawałki.Cebulę pokroić w kosteczkę, ser Camembert pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulkę, dodać ser, gdy się rozpuści wlać śmietanę i boćwinkę. Ściągnąć z ognia, wystudzić, przechować w lodówce ok 8 godz (można zostawić na noc.

Składniki na ciasto
  • 20 g świeżych drożdży
  • 300 ml wody
  • 75 g zakwasu żytniego
  • 350 g mąki pszennej typ 550 (ja jeszcze w trakcie dodałam ok 100 g)
  • 140 g mąki żytniej typ 1150 
  • 10 g soli (moim zdaniem powinno być więcej)
Wykonanie
Wyciągnąć z lodówki masę z boćwinki, by miała temp pokojową. Drożdże rozpuścić w wodzie. Mąki wymieszać razem, dodać zakwas, drożdże z wodą, wyrabiać ciasto, na końcu dodać sól, jak już pisałam w przepisie pisze 10 g, ale dla mnie ciasto wyszło mało słone, więc dodałbym jeszcze ok 5 g.
Do ciasta dodać masę z boćwinki, pisało, iż ta masa powinna być dość twarda, niestety moją była rzadka, dlatego pod dodaniu jej do ciasta, dosypałam ok 100 g mąki. Wyrabiać ciasto, aż wszystko dobrze się połączy. Pozostawić w misce do wyrośnięcia, na ok 1 godz, międzyczasie 3 razy złożyć ciasto.
Jajka obrać, ściąć końcówki, by lepiej do siebie przylegały. 1/3 ciasta wyłożyć do keksówki (ok 30 cm.), posmarowanej olejem i wysypanej otrębami owsianymi.Następnie ułożyć ciasno na środku jajka, wyłożyć resztę ciasta, tak by dobrze zakryło jajka. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 30-45 min.


Nagrzać piekarnik do 230ºC i w tej temp zapiekać przez pierwsze 15 min, następne zmniejszyć moc do 210ºC i piec jeszcze przez 40-45 min. Po upieczeniu wystudzić na kratce.

Smacznego :-)

1 komentarz:

Dziękuję :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...