poniedziałek, 6 czerwca 2011

Bułeczki z koperkiem

Kiedy zobaczyłam te oto bułeczki na blogu Panny Malwiny stwierdziłam jednoznacznie, że po prostu muszę je upiec. A oto efekt mojej pracy. Polecam szczególnie dla wielbicieli koperku. Bardzo dobrze komponują się te delikatne bułki z wędzonym łososiem :-)

Składniki (na 4 bułki)
  • ok 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 12 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 malutkie jajko
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka roztopionego masła
Drożdże kruszymy do ciepłego mleka z cukrem, mieszamy, zostawiamy ok 15 min, aż zaczną pracować. Mąkę mieszamy z solą. Wlewamy drożdże, dodajemy jajko i koperek, wyrabiamy ciasto, na końcu dodajemy tłuszcz. W razie potrzeby dosypujemy mąkę. Zostawiamy ciasto na ok 1 godz do wyrośnięcia. Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę, chwilę wyrabiamy. Dzielimy na równe 4 części, formujemy bułki, układamy na blaszce wysypanej mąką, pozostawiamy ok 40 min do napuszenia bułeczek.
Pieczemy 25 min w temp. 180ºC.

Smacznego :-)


4 komentarze:

  1. No właśnie coś takiego chodzi mi ostatnio po głowie po chlebie z koperkiem...śliczne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne - właśnie po upieczeniu wczorajszych bułeczek z Parker Hotel stwierdziłam, że następnym razem upiekę coś do wytrawnych kanapek. I proszę, oto spadasz mi z nieba z tym oto przepisem ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. och, ten łosoś pasuje idealnie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...