Źródło: Sól i Pieprz, czerwiec 2010.
Składniki:
- 350 g rabarbaru
- 75 g masła
- 2 łyżki płatków owsianych
- 180 g mąki
- 75 g mąki orkiszowej
- 150 g cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
- 1 łyżka mielonego imbiru
- 1 jajko
- 200 ml mleka
- 60 g mielonych migdałów
- cukier puder do posypania
Rabarbar obrać, pokroić w 2 cm. kawałki, wymieszać z płatkami. W garnku roztopić masło. Mąki wymieszać z cukrem i szczyptą soli, proszkiem i imbirem. Wbić jajko, a następnie miksując wlać masło i mleko, wsypać migdały. Dodać rabarbar z płatkami, wymieszać. Ciasto przełożyć do nasmarowanej tłuszczem i wysypanej płatkami lub mąką formy (keksówki ok 26 cm)
Piec 60-70 min w temp. 180ºC (z termoobiegiem 160ºC)
jakie delikatny!
OdpowiedzUsuńoch, imbir i rabarbar.
pysznie ;]
bardzo fajnie dobrane składnieki, super że znalazł sie wśród nich imbir :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam imbir :) więc na pewno by mi smakował Twój keks
OdpowiedzUsuńhttp://niebieskapistacja.blox.pl/html