wtorek, 7 czerwca 2011

Keks z mąki orkiszowej, z rabarbarem i imbirem,

Postanowiłam upiec coś z rabarbarem, bo już czekał w lodówce na swoją kolej. Przepis bardzo ciekawy z mąką orkiszową, płatkami owsianymi, a na dodatek zmielone migdały, które nadają wilgotności ciastu. Keks z bardzo wyraźną nutą imbiru, dlatego polecam przede wszystkim tym , którzy lubią tę przyprawę. U nas zdania były podzielone, dlatego następnym razem pominę imbir, może zamienię na wanilię.

Źródło: Sól i Pieprz, czerwiec 2010.

 Składniki:
  • 350 g rabarbaru
  • 75 g masła
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 180 g mąki
  • 75 g mąki orkiszowej
  • 150 g cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • 1 jajko
  • 200 ml mleka
  • 60 g mielonych migdałów
  • cukier puder do posypania
Wykonanie:

Rabarbar obrać, pokroić w 2 cm. kawałki, wymieszać z płatkami. W garnku roztopić masło. Mąki wymieszać z cukrem i szczyptą soli, proszkiem i imbirem. Wbić jajko, a następnie miksując wlać masło i mleko, wsypać migdały. Dodać rabarbar z płatkami, wymieszać. Ciasto przełożyć do nasmarowanej tłuszczem i wysypanej płatkami lub mąką formy (keksówki ok 26 cm)
Piec 60-70 min w temp. 180ºC (z termoobiegiem 160ºC)

Smacznego :-)

Dodaję do akcji:

3 komentarze:

  1. jakie delikatny!
    och, imbir i rabarbar.
    pysznie ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajnie dobrane składnieki, super że znalazł sie wśród nich imbir :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam imbir :) więc na pewno by mi smakował Twój keks

    http://niebieskapistacja.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...