niedziela, 3 czerwca 2012

Zupa szpinakowa

Nie wiem dlaczego niektórym z nas szpinak kojarzy się czymś niesmacznym, czy nawet jest zmorą dzieciństwa. No ale cóż każdy z nas ma inne doświadczenia. My uwielbiamy szpinak, pod wieloma postaciami. Dzisiejszą moją propozycją jest zupka, bardzo delikatna w smaku smaczna zarówno na ciepło jak i zimno, można pokusić się o dodanie jajka. Polecam :-)


Zupa szpinakowa
Przepis własny

  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 4  garści świeżego szpinaku
  • 4 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 50 g serka topionego
  • sól, pieprz
  • świeżo starta gałka musztardowa
  • 2 łyżki masła
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki kwaśnej śmietanki (18%)
  • jajka ugotowane na twardo (opcjonalnie)
Marchewki i pietruszkę należny ugotować w bulionie (mogą być wcześniej ugotowane). Pokroić na małą kosteczkę. 

Na patelni rozgrzać masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwile go dusić ok 1 min., nie może się przyrumienić, ponieważ potem będzie gorzki. Umyty i pokrojony drobno szpinak wrzucić, na patelnię, i chwilę dusić, aż zwiędnie. Dodać do bulionu wraz z marchewką i pietruszką. Doprowadzić do wrzenia. Zetrzeć gałkę muszkatołową, dodać do zupy. Serek topiony pokrojony w kostkę dodać do zupy, mieszać do momentu, aż się rozpuści. Przyprawić do smaku.

Kwaśną śmietankę, zahartować, tj do śmietanki dodać 3 łyżki gorącej zupy i wymieszać. Zupę ściągnąć z ognia i dodać zahartowaną śmietankę. , wymieszać. Zupę można podać z jajkiem ugotowanym na twardo.



Smacznego :-) 

Dodaję do akcji:
 

16 komentarzy:

  1. Piękne zdjęcia Manorio!
    Bardzo mi się podobają. Ja szpinak lubię, z dzieciństwa go w ogóle nie kojarzę.
    Rzadko kupuję, bo moi chłopcy nie lubią tej zieleninki.
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci Kochana :-) Oj to szkoda :-) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Ja szpinak uwielbiam. Za to szczawiu nienawidzę (złe wspomnienia z dzieciństwa)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja szczaw pierwszy raz skosztowałam w tym roku i się w nim zakochałam, ale ja uwielbiam wszystko co kwaśne :-)

      Usuń
  3. Jeszcze takiej nie jadłam. Ale na pewno skorzystam z Twojego przepisu, niech tylko mi szpinak ładnie wyrośnie na działce :)

    Pozdrawiam ♥ Pati

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, nam bardzo smakuje :-) Czekam na wieści jak Tobie posmakowała.....

      Usuń
  4. To jest świetny przepis! Robiłam dwa razy z różnych przepisów, ale żadna z moich zup nie prezentowała się tek pięknie, jak Twoja. Następnym razem biorę Twój przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu bardzo Ci dziękuję, miło to słyszeć z Twoich ust. A tak na marginesie to do przepisu wkradł się błąd powinno być 1 lit bulionu, a ze swojego roztargnienia pomyliłam garnki, a ze często robię tę zupę na oko to tak wyszło, mam nadzieję, że nie narobiłam tym zamieszania. Myślę, ze przy takiej ilości bulionu zupka wiele by nie straciła, tym bardziej że każdy przyprawia wg własnego uznania, ale z pewnością byłaby rzadsza.Pozdrwaiam

      Usuń
  5. Zupa fajnie się przedstawia, a do szpinaku nic nie mam, bardzo dobry! I do zupy, i do sosu i jako warzywny dodatek do drugiego dania :)

    OdpowiedzUsuń
  6. My też stworzyliśmy swoja zupkę szpinakową. Tak wyszła:
    http://www.jakugotujesz.pl/?recipes=zupa-szpinakowa

    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. Zupa zrobiona dokładnie według tego przepisu jest przepyszna!

    OdpowiedzUsuń
  9. W lodowce mam tylko szpinak wloszczyzne i jaja, nie spodziewalam sie ze mozna zrobic zupe tylko z tych składnikow, brakuje tylko serka. Wyglada pysznie, mam nadzieje że moja tez bedzie mniam mniam;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Takiego przepisu szukałam. Bez blendowania, przekładania, czteerch garnków itd .Dziś sprobuje. Dzięki.

    OdpowiedzUsuń
  11. Czegoś takiego szukałam. Dziękuję. Lecę gotować!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...