środa, 6 czerwca 2012

Cordon bleu

Cordon bleu jest często nazywany kotletem szwajcarskim, zazwyczaj jest robiony z cielęciny, ale równie dobrze może to być filet z kurczaka lub indyka. Moim zdaniem jest to ciekawa propozycja na obiadek, świetnie komponuje się z ziemniakami i surówkami, bądź gotowanymi warzywami. To jest tak proste danie, że po prostu nie może się nie udać. Polecam :-)


Corden Bleu
"Sznycle i szaszłyki" M. Proebst

  • 4 kawałki mięsa cielęcego na kotlety 
  • 4 grubsze plasterki szynki gotowanej
  • 4 grubsze plasterki zółtego sera
  • mąka do obtaczania
  • 1 jajko
  • bułka tarta do obtaczania
  • sól i pieprz
  • masło do pieczenia (najlepiej klarowane)
Mięso rozbić na bardzo cieniutkie kotlety, przyprawić solą i pieprzem. Następnie na każdą połówkę kotleta położyć kawałek szynki i sera, i złożyć na pół. Następnie obtaczać po kolei w  mące, rozbełtanym jajku i bułce, lekko docisnąć. Na patelni rozgrzać masło i piec na niej kotlety, po 4-5 min z każdej strony.


Smacznego :-)

13 komentarzy:

  1. Wygląda świetnie. Ja zawsze mam problem ze smażeniem i coś mi wypłynie.

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. powiem krótko: uwielbiam to połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam,genialnie wyglądają! Świetne. Muszę wypróbować na obiadek:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne!Bardzo lubię i to z różnymi dodatkami :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam takie pokusy :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Niby takie oczywiste połączenie a smak zawsze zaskakujący :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda cudownie!
    Ten roztopiony ser jest szczególnie kuszący :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam mięso przygotowane w ten sposób ;) Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję Wam za wszystkie miłe słowa :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam.....:-P

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...