niedziela, 13 maja 2012

Torcik rabarbarowy

Sezon rabarbarowy w pełni, więc musiałam skorzystać z tego dobrodziejstwa. Jestem wielbicielką wszystkich kwaśnych owoców, szczególnie  w ciastach, nie może więc na moim stole zabraknąć rabarbaru. Dziś polecam Wam bardzo smaczny, orzeźwiający, taki wiosenny, a może nawet letni torcik z masą rabarbarową, ugotowaną na likierze, przykrytą śmietanką.




Torcik rabarbarowy (tortownica 26 cm)
(przepis własny)

Biszkopt
Najlepiej dzień wcześniej należy upiec biszkopt z 3 jaj wg własnego sprawdzonego przepisu.

Masa rabarbarowa
  • 400 g rabarbaru
  • 500 ml słodkiego alkoholu (ja dodałam nalewkę jagodową własnej produkcji, ale może być również słodkie wino)
  • cukier do smaku 
  • 300 ml wody
  • 2 budynie waniliowe bez cukru (gdy użyjemy z cukrem należy zredukować ilość cukru)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 2 śmietan-fixy (opcjonalnie)
  • 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
Rabarbar należy umyć i pokroić na małe kawałki, wrzucić do garnka, zalać alkoholem i 100 ml wody, zagotować, zmniejszyć ogień, i jeszcze przez chwilę gotować, do momentu, aż rabarbar zmięknie, posłodzić. Następnie w 200 ml wody wymieszać budyń i mąkę ziemniaczaną. Wlać do gotującego się rabarbaru, intensywnie mieszając, by nie dopuścić do powstania grudek. Wystudzić (masa może być ciepła, ale nie gorąca)

Biszkopt zamknąć w  obręczy cukierniczej, wyłożyć równomiernie masę rabarbarową i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Najlepiej na całą noc włożyć do lodówki.

Następnego dnia ubić kremówkę. ( Można dodać śmietan-fiksy, by śmietanka była sztywniejsza, a jeżeli lubimy słodsze ciasta można dodać 2 łyżki cukru pudru.) Wyłożyć na ciasto.




Smacznego :-)


Dodaję do akcji:

13 komentarzy:

  1. Pięknie ten torcik udekorowałaś :)
    A pod dekoracją...pyszna mieszanka smaków. Świetnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :-) Bardzo mi miło że się torcik spodobał. A muszę przyznać, ze ta kompozycja smaków świetnie smakuje.

      Usuń
  2. Deser godny mistrza, wspaniały !

    OdpowiedzUsuń
  3. ciasto wygląda bosko :) mniam

    OdpowiedzUsuń
  4. Marysiu, jaki śliczny ten torcik. Wygląda tak leciutko pod tą śmietanową pierzynką. Musiał smakować rewelacyjnie.
    Jak się cieszę że wreszcie jesteś :) ... to kiedy coś upieczemy?
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu dziękuję :-) Torcik wyszedł pyszny :-)Musimy się koniecznie umówić na wspólne pichcenie.

      Usuń
  5. Chcę zrobić ten tort na urodziny mojej mamy, ale mam jedno pytanie odnośnie budyniu. Czy zawartość dwóch torebek wymieszałaś z 200ml zimnej wody i łyżką mąki? Czy najpierw przygotowałaś wg przepisu na opakowaniu budyń a następnie wymieszałaś go z 200ml wody i mąką?
    Czekam z niecierpliwością na odpowiedź. Podaję swojego maila: katarzyna.paczyna@wp.pl
    Pozdrawiam
    Kasia

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...