Sezon rabarbarowy w pełni, więc musiałam skorzystać z tego dobrodziejstwa. Jestem wielbicielką wszystkich kwaśnych owoców, szczególnie w ciastach, nie może więc na moim stole zabraknąć rabarbaru. Dziś polecam Wam bardzo smaczny, orzeźwiający, taki wiosenny, a może nawet letni torcik z masą rabarbarową, ugotowaną na likierze, przykrytą śmietanką.
Torcik rabarbarowy (tortownica 26 cm)
(przepis własny)
Biszkopt
Najlepiej dzień wcześniej należy upiec biszkopt z 3 jaj wg własnego sprawdzonego przepisu.
Masa rabarbarowa
- 400 g rabarbaru
- 500 ml słodkiego alkoholu (ja dodałam nalewkę jagodową własnej produkcji, ale może być również słodkie wino)
- cukier do smaku
- 300 ml wody
- 2 budynie waniliowe bez cukru (gdy użyjemy z cukrem należy zredukować ilość cukru)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo
- 500 ml śmietanki kremówki
- 2 śmietan-fixy (opcjonalnie)
- 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
Rabarbar należy umyć i pokroić na małe kawałki, wrzucić do garnka, zalać alkoholem i 100 ml wody, zagotować, zmniejszyć ogień, i jeszcze przez chwilę gotować, do momentu, aż rabarbar zmięknie, posłodzić. Następnie w 200 ml wody wymieszać budyń i mąkę ziemniaczaną. Wlać do gotującego się rabarbaru, intensywnie mieszając, by nie dopuścić do powstania grudek. Wystudzić (masa może być ciepła, ale nie gorąca)
Biszkopt zamknąć w obręczy cukierniczej, wyłożyć równomiernie masę rabarbarową i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Najlepiej na całą noc włożyć do lodówki.
Następnego dnia ubić kremówkę. ( Można dodać śmietan-fiksy, by śmietanka była sztywniejsza, a jeżeli lubimy słodsze ciasta można dodać 2 łyżki cukru pudru.) Wyłożyć na ciasto.
Smacznego :-)
Apetyczny!
OdpowiedzUsuńPięknie ten torcik udekorowałaś :)
OdpowiedzUsuńA pod dekoracją...pyszna mieszanka smaków. Świetnie!
Dziękuję :-) Bardzo mi miło że się torcik spodobał. A muszę przyznać, ze ta kompozycja smaków świetnie smakuje.
UsuńDeser godny mistrza, wspaniały !
OdpowiedzUsuńŚlicznie dziękuję :-)
Usuńciasto wygląda bosko :) mniam
OdpowiedzUsuńPięknie ozdobiony:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że się spodobało :-)
UsuńDziękuję :-)
OdpowiedzUsuńMarysiu, jaki śliczny ten torcik. Wygląda tak leciutko pod tą śmietanową pierzynką. Musiał smakować rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuńJak się cieszę że wreszcie jesteś :) ... to kiedy coś upieczemy?
Pozdrawiam cieplutko :)
Gosiu dziękuję :-) Torcik wyszedł pyszny :-)Musimy się koniecznie umówić na wspólne pichcenie.
Usuńelegancki! narobiłam sobie apetytu!
OdpowiedzUsuńżycie & podróże
gotowanie
Chcę zrobić ten tort na urodziny mojej mamy, ale mam jedno pytanie odnośnie budyniu. Czy zawartość dwóch torebek wymieszałaś z 200ml zimnej wody i łyżką mąki? Czy najpierw przygotowałaś wg przepisu na opakowaniu budyń a następnie wymieszałaś go z 200ml wody i mąką?
OdpowiedzUsuńCzekam z niecierpliwością na odpowiedź. Podaję swojego maila: katarzyna.paczyna@wp.pl
Pozdrawiam
Kasia