środa, 18 kwietnia 2012

Bułeczki z cebulą

Życie jest piękniejsze wówczas gdy potrafimy czerpać radość z małych rzeczy. A czymże jest pyszne śniadanko ze świeżym pieczywem i pięknym zapachem rozchodzącym się po całym domu?! Co zrobić, aby rano móc cieszyć się pysznymi ciepłymi bułeczkami, a zarazem nie zarywać całej nocy na ich pieczenie? Wystarczy postępować tak jak w przypadku bułeczek, które rosną kiedy śpisz, czyli wyrobić ciasto, uformować bułeczki i włożyć na całą noc do lodówki, a rano wystraszy upiec, a potem już tylko cieszyć się tą chwilą. Przepis znaleziony u Gosi, dzięki Kochana, u Ciebie zawsze można znaleźć smakowite przepisy na pieczywko.

 

Bułeczki cebulowe (10-12 szt)
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1/2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 1/2 łyżki miękkiego lub roztopionego masła
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 6 g suchych drożdży lub 12 g świeżych
  • 2 średnie cebule drobniutko pokrojone i dobrze podsmażone
  • 2 3/4 szklanki mąki pszennej
  • olej lub oliwa do smażenia
  • jajko do smarowania bułeczek

Mleko z wodą podgrzać tak by były ciepłe (nie może być gorące!), rozpuścić w nim masło. Następnie dodać cukier, drożdże i wymieszać, aż się wszystkie składniki rozpuszczą. Odstawić na kilka minut,aż drożdże zaczną pracować.

Posiekaną cebulkę smażyć na oleju lub oliwie, do momentu aż się pięknie zarumieni (moim zdaniem im mocnej podsmażona, tym bardziej wyczuwalna w pieczywie).
Mąkę wymieszać z solą, dodać  rozczyn drożdżowy, wystudzoną cebulkę i wszystko razem wymieszać łyżką.  Wyłożyć na stolnicę i wyrobić ciasto, by było gładkie i elastyczne.  (Gdyby mocno się kleiło można podsypać troszkę mąką, a jeśli będzie za suche dodać troszkę wody lub mleka.)
Wyrobione ciasto zostawiamy pod przykryciem w temperaturze pokojowej do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto podzielić na ok. 10-12 części. Z każdej uformować bułeczkę i ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki przykryć ściereczką i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej, lub możemy wydłużyć ten proces i włożyć do lodówki, by wyrastały przez całą noc.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Bułeczki wyciągnąć z lodówki, jeżeli tam wyrastały, naciąć i posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec przez ok. 20 min, do momentu, aż się pięknie zrumienią.


Smacznego :-)

15 komentarzy:

  1. Mniam, smakowite są te bułeczki. Zresztą bardzo pyszne, tez je kiedys piekłam:)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak pyszne, a jak piekłaś to tym bardziej nie muszę Cię przekonywać :-)

      Usuń
  2. Także piekę takie bułeczki. Są pyszne i bardzo proste w przygotowaniu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam z nimi żadnych problemów :-)

      Usuń
  3. Piekłam je kiedyś, są przepyszne! Nie próbowałam z dodatkiem cebuli - świetny pomysł, upiekę i takie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bardzo lubię pieczywo z dodatkiem cebuli, jak nie próbowałaś to z pewnością warto się skusić :-)

      Usuń
  4. Piękne. Robiłam kiedyś to rosnące nocą, ale mi nie wyszły.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :-) Oj szkoda, że Ci nie wyszło, nie wiem co poszło nie tak, bo ja nie miałam z nimi nigdy problemu, może jeszcze kiedyś spróbujesz...Pozdrawiam

      Usuń
  5. Marysiu piękne te bułeczki, takie okrąglutkie jak z piekarni, a że pyszne są to fakt. Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapraszam do zabawy "11 pytań"
    szczegóły na moim blogu http://kuchenkowo.blogspot.com/
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne i bardzo apetyczne!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...