poniedziałek, 28 maja 2012

Sernik bez sera z rabarbarem

Rabarbar zawładnął moją kuchnią :-) Uwielbiam zestawiać jego kwaśność z czymś słodkim. Ten sernik, który nie ma w sobie ani grama sera, jest bardzo delikatny i kremowy, słodkość sera jest złamana przez kwaskowaty mus rabarbarowy. Moim zdaniem jest to bardzo smaczne połączanie, a przy pomocy śmietany można stworzyć pyszny torcik. Przepis gorąco Wam polecam, gdyż sezon rabarbarowy wciąż trwa, więc dobrze go wykorzystajmy :-)



Sernik bez sera z rabarbarem

Ciasto kruche
  • 225 g mąki
  • 100 g cukru (ja dałam 50g)
  • 1oo g masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
Masa
  • 800 g kwaśnej śmietany (ja dałam bocheńską gęstą)
  • 200 g jogurtu 
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 jaj
  • 1 1/2 budyniu waniliowego bez cukru 
  • szczypta soli
Mus rabarbarowy
  •  500 g rabarbaru
  • 100 g cukru
  • 250 ml soku jabłkowego
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
 Dodatkowo
  • 125 g śmietany kremówki (opcjonalnie)
  • 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
Przygotować ciasto. Masło utrzeć z cukrem i jajkiem. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto. Ulepić kulę i włożyć na 30 min do lodówki. Po tym czasie wykleić dno tortownicy (26 cm z wysokim brzegiem co najmniej 6,5 cm, gdy takiej nie macie to zalecam większą tortownicę 28 cm,),  jak i rand na wysokość 5 cm (jeżeli zabrakłoby Wam ciasta, by wykleić brzeg tortownicy na taką wysokość, to nie martwcie się 3 cm też wystarczą, a resztę uzupełni masa serowa.)

Piekarnik nagrzać do 175°C.

Śmietanę połączyć z jogurtem i cukrem. Wybić jajka oddzielając żółtka od białek. Białka wlać do czystej miski, a żółtka wybić do jogurtu. Na samym końcu dodać budyń w proszku (następnym razem dodam 1 budyń plus 1 łyżka mąki ziemniaczanej) i chwilę miksować do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie delikatnie za pomocą łyżki połączyć masę śmietanową z ubitymi białkami. Wylać masę do tortownicy wyklejonej kruchym ciastem.

Włożyć do nagrzanego piekarnika, po 15 min nożem naciąć masę serową 1 cm od brzegu tortownicy. Piec jeszcze przez 35-45 min. Wyłączyć piekarnik i pozostawić jeszcze 20 min w lekko uchylonym piekarniku, by nie narażać sernika na zbyt gwałtowne zmiany temperatury. Po tym czasie wyciągnąć i postawić do wystudzenia.

Przygotować mus rabarbarowy. Rabarbar umyć i pokroić na 1 cm kawałki. Włożyć do garnka i zasypać cukrem, dusić na małym ogniu, aż do momentu gdy rabarbar będzie miękki. Następnie w 250 ml soku rozpuścić budyń. Wlać do rabarbaru i doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze 1 min. Po tym czasie zdjąć z ognia i wyłożyć za pomocą łyżki na przestudzony sernik. Gdy masa przestygnie można udekorować śmietanką ubitą z cukrem.



Smacznego :-)

16 komentarzy:

  1. sernik bez sera smakuje wyśmienicie.
    a dodatek rabarbaru i wersja w tortownicy tworzy z niego niezły tort! bardzo pomysłowo.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł! Na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. ale musi smakować!! :) przepis warty zapamiętania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest smaczne zarówno w dzień pieczenia, jak i na drugi dzień :-)

      Usuń
  4. Wygląda pysznie i pięknie! Bardzo smakowite połączenie smaków;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sernik bez sera? Pierwszy raz to widzę! Dzięki za przepis. Tort wygląda imponująco, pięknie i smacznie.

    Pozdrawiam ♥ Pati

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, ja już słyszałam i próbowałam u mojej mamy. ten przepis też jest warty wypróbowania :-)

      Usuń
  6. bardzo ciekawy pomysł, musi być naprawdę kremowy i rozpływający się w ustach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak sernik jest kremowy, a kwaśność rabarbaru dodaje mu charakteru :-)

      Usuń
  7. Świetny pomysł! Muszę kiedyś przetestować. Robiłam sernik z rabarbarem,ale tez i z serem ;)Taki bez sera to dla mnie nowość.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majanko polecam, nam bardzo posmakował. Dzięki masie rabarbarowej jest orzeźwiający :-) Pozdrawiam

      Usuń
  8. Wygląda niesamowicie kusząco! Przepiękne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i cieszę się że serniczek zwrócił Twoją uwagę :-)

      Usuń
  9. Alez on jest dekoracyjny!:)
    Pozdrawiam i dziękuję za udział w rabarbarowej akcji:****

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...