czwartek, 24 maja 2012

Chleb wiejski polski

Dzisiaj przedstawiam Wam kolejny smaczny przepis na pieczywko. Tym razem jest to chlebek wiejski polski. Smaczny, neutralny w smaku, więc można komponować z wszelakimi dodatkami od słodkich po kwaśne. Polecam :-)

Za przepis dziękuję Gosi z bloga Moje Ekspresje Kulinarne :-)


 


Chleb wiejski polski

Zaczyn :
  • 30 g zakwasu żytniego
  • 175 g  letniej wody
  • 175 g mąki żytniej (Typ 720)
Wieczorem wszystkie składniki na zaczyn dokładnie połączyć, powinna powstać gęsta pasta. Przykryć i odstawić  na 8 -12 godzin.(Ważne! Zaczyn powinien podwoić swoją objętość)


Cisto właściwe
  • cały zaczyn
  • 325 g ciepłej wody
  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 i 3/4 łyżeczki soli
Zaczyn wlać do dużej miski, dodać wodę, sól i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć na stolnice (lub wyrabiać mikserem około 13min) i wyrabiać przez około 15 -18 minut, aż ciasto zrobi się elastyczne i jednolite.(Jeśli ciasto będzie miało bardzo rzadką konsystencje, to należy nieco zwiększyć ilość mąki)

Następnie miskę spryskać oliwą, uformowaną z ciasta kulę włożyć do miski, przykryć folią i odstawić do podwojenia objętości ( na ok 2-3 godz) W połowie wyrastania złożyć ciasto.

Po tym czasie z ciasta uformować bochenek i umieścić w koszyku do wyrastania. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 1-2 godz, w zależności o temperatury i mocy zakwasu.

Piekarnik nagrzać do 230°C. Na dnie piekarnika umieścić naczynie z wodą. Wyrośnięty bochenek przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem lub na gorący kamień, szybko naciąć i piec przez około 40 minut, aż się pięknie przyrumieni.

Smacznego :-) 

Dodaję do akcji:
 

32 komentarze:

  1. Piękny ten chlebek! Idealny na śniadanie :)
    Pozdrówki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak idealny i na śniadanko i na kolację :-)

      Usuń
  2. Rewelacyjny chleb i piękne zdjęcia!

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się ciesz, że się spodobał :-)

      Usuń
  3. A ja jeszcze śniadania nie jadłam ... zestaw idealny, pachnący chleb i ser :)
    Widzę, że tu same fajne przepisy, za pewnością będę zaglądać po inspiracje.

    Zgadzam się, zdjęcia piękne.

    Pozdrawiam ♥ Pati

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, ze Ci się tu podoba i oczywiście będzie mi bardzo miło Cię gościć :-)A chlebek polecam :-)

      Usuń
  4. Świetne ujęcie chleba na zdjęciu. Bardzo mi się podoba.
    Gratuluję talentu do wypieku tak wspaniałego pieczywa!

    Z serdecznymi pozdrowieniami,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och dziękuję :-) A co do talentu, nie wiem czy talent, wszystkiego można się nauczyć. U mnie już tylko gości chleb z domowej piekarni, od kiedy złapałam bakcyla, to już nie kupuję pieczywa.

      Usuń
  5. Dostane kromeczke na drugie sniadanie? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda wspaniale Pyszny i piękny chleb!

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapraszam do dołączenia tego chlebka do akcji Domowe Pieczywo dla Alergika:) Zasady na Durszlaku. W akcji biorą udział także przepisy archiwalne z tego roku. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapoznam się z zasadami, jeżeli tylko się okaże że spełniam warunki, to na pewno dołączę.

      Usuń
  8. Cudowny chleb! Takie lubię najbardziej:)
    Pozdrawiam słonecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i cieszę się że się podoba :-)

      Usuń
  9. Smakowity ten chlebek :) nie ma to jak domowe pieczywo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak nie ma to jak domowe pieczywko :-)

      Usuń
  10. fajny chlebuś, ma cudowny miąższ:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak miąższ sprężysty i z dziurkami :-)

      Usuń
  11. Zakwas żytni czy pszenny, bo to ogromna różnica :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co prawda w przepisie oryginalnym nie było dopisane jaki, to bez wątpienia był to zakwas żytni i takiego użyłam. Zakwas pszenny nie ma długiej żywotności. I raczej przygotowuje się go bezpośrednio przed użyciem. Ale już dopisałam w przepisie. Bardzo dziękuję za tę uwagę :-)

      Usuń
  12. Piękne zdjęcia! Uwielbiam domowe pieczywo, tylko szkoda, że nie mam czasu, żeby je robić :( Przepis na pewno wypróbuję, jak tylko nadejdzie weekend bez obowiązków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :-) Domowe pieczywo jest niezastąpione. Jak tylko znajdziesz czas na pieczenie to polecam :-)

      Usuń
  13. Chleb wspaniały - kojarzy mi się z jednym z Festiwali Smaku i smalcem i ogórkiem... rozmarzyłam się ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Marysiu, u Ciebie kolejny pięknie upieczony i bardzo apetyczny chlebek. Nie miałam okazji jeszcze go piec, muszę koniecznie nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana bardzo Ci dziękuję za tak miłe słowa :-) Chlebek polecam :-)

      Usuń
  15. Chlebek wygląda pięknie i bardzo apetycznie, ja z braku czasu kupuję gotową mieszankę w Lidlu( wystarcza na dwa bochenki), ja lubię tę ze słonecznikiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tez jest jakieś rozwiązanie, chociaż ja nigdy nie próbowałam tych mieszanek. Może kiedyś uda Ci się wygospodarować chwilę i wtedy skusisz się na ten chlebek. Polecam.

      Usuń

Dziękuję :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...