wtorek, 22 maja 2012

Ciasto na maślance z rabarbarem

Długo się nie zastanawiałam by upiec to ciasto, jak tylko je zobaczyłam, stwierdziłam, że musi być pyszne. I nie zawiodłam się. Bardzo nam smakowało, wówczas gdy było jeszcze ciepłe i świeżutkie, ale i w następnych dniach nie straciło w smaku,  a nawet zyskało dzięki maślance,  specyficzną wilgotność. Wiem że niektórzy z Was unikają pieczenia ciast na maślance, ponieważ krąży pewna teoria że są to ciasta kapryśne, jednak jak się nie przekonacie to się nie dowiecie, Ja nie miałam z nim żadnego problemu. A ciasto jest bardzo proste i ekspresowe w przygotowaniu, z pewnością będzie pysznie komponować się z innymi owocami. Polecam :-)

 

Ciasto na maślance z rabarbarem
Źródło


Ciasto
  • 375 g mąki
  • 375 g maślanki
  • 225 g cukru (dałam 200g)
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo
  • 400-500 g rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
  • 40 g płatków migdałowych
  • 1 łyżka cukru waniliowego
Polewa
  • 60 g śmietany
  • 30 g masła

WAŻNE! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.

Rabarbar umyć i pokroić na małe 1 cm kawałki. Zasypać 2 łyżami cukru. Piekarnik nagrzać do 180°C.

Mąkę przesiać do miski i wymieszać z proszkiem, odstawić  na bok. Jaja wybić do miski, wsypać cukier i cukier waniliowy, ubić na puszystą masę. Wlać maślankę i chwilkę (15 sek.) miksować. Następnie wsypać mąkę i na najniższych obrotach chwilę miksować, do momentu połączenia się składników. Wyłożyć na blaszkę (40x26) z papierem do pieczenia, równo rozsmarować, posypać rabarbarem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 30 min.

Po tym czasie posypać migdałami z cukrem i zapiekać jeszcze przez 10-15 min. W tym czasie przygotować polewę, czyli śmietankę zagotować wraz z masłem. Wylać na gorące ciasto 1 min przed końcem pieczenia. 




Smacznego :-)


Dodaję do akcji:
 Czas na piknik 2012



19 komentarzy:

  1. Ciasta na maślance są wspaniałe. Można dodać ulubione owoce i zjadać :) Wiosną i latem z każdymi owocami można je robić. Bardzo lubię i Twoje mi się bardzo podoba :)
    Miłego dnia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak Majanko, zgadzam się w 100% i tak jak już pisałam na pewno upiekę z innymi owocami. Dziękuję.

      Usuń
  2. Wspaniale wygląda! No i ten rabarbar...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, o tak rabarbar wciąga, jest jak uzależnienie

      Usuń
  3. Ciasta na maślance uwielbiam. A jeszcze jak mają w środku owoce to już niebo;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też się pod tym podpisuję :-)

      Usuń
    2. nie jestem fanem produktów okołomlecznych, szkoda, bo ładnie wygląda...

      Usuń
  4. Osobiście uważam, że są to ciasta kapryśne i lubujące się zakalcować ale za to jakie pyszne :)
    Twoje wygląda cudownie i jeszcze te płatki migdałowe, pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Mnie na szczęście się udało. Moim zdaniem warto zaryzykować i upiec :-)

      Usuń
  5. bo te maślankowe ciasta są najlepsze na swiecie:) i zawsze wychodzą:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe :-) Ja wiem, ze masz świetną rękę do ciast, więc z pod Twoich na pewno zawsze wyjdą pyszne :-)

      Usuń
  6. Przepiękne! Kusi na całego! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. A maślankowe i jogurtowe bardzo lubię :) No i w dodatku to jedyne chyba z ucierańców które u mnie nie kończą się zakalcem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też bardzo lubię :-) Och co Ty mówisz, ja widziałam tyle cudów na Twoim blogu, więc wiem, że masz talent do pieczenia :-)

      Usuń
  8. wszystko co z rabarbarem uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie nie muszę Cię przekonywać :-)

      Usuń
  9. Wygląda przepysznie. Ta posypka jest obłędna.
    Mam tylko prośbę: czy mogłabyś zmienić banerek akcji na ten bezpośrednio ode mnie, żeby wpis znalazł się u mnie na blogu w podsumowaniu? Banerek do pobrania tu: banerek.
    Dziękuję i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję :-) Banerek już zmieniłam :-) Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...