środa, 16 maja 2012

Pizza ze szparagami i białym sosem

Dzisiaj polecam  Wam pizzę ze szparagami. Ciasto może nie smakuje jak tradycyjne ciasto, bardziej przypomina smak pieczywa, ale nam to nie przeszkadza. Smaczna, delikatna. Oczywiście najlepiej spożyć od razu cieplutkie prosto z pieca. Polecam :-)


Pizza ze szparagami

Ciasto na pizze
  • 250 g mąki
  • 7 g drożdży instant
  • płaskie pół łyżeczki soli
  • płaskie pół łyżeczki cukru
  • 150 g wody w temp pokojowej
  • oliwa z oliwek
Mąkę przesiać, dodać drożdże, sól, cukier, następnie dodać wodę i wymieszać drewnianą łyżką (ja pomogłam sobie ręką, a że ciasto było bardzo twarde dodałam jeszcze 3-4 łyżki wody, wówczas nabrało elastyczności, ale dalej było zwarte, lekko klejące). Zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości - na około 2 godz.

Po tym czasie uformować kulkę (autorka pisze że ciasto powinno być dość rzadkie, moje tylko lekko się rozchodziło na boki) i pozostawić na 30 minut i przykryć mokrą ściereczką. Przygotować sos cebulowo-ziołowy, ricottę i szparagi. I nagrzać piekarnik do 250°C.

Biały sos cebulowo-ziołowy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 średnia białą cebula pokrojona na małą kosteczkę
  • 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1 szklanka śmietanki kremówki (ja dodałam trochę więcej)
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 3 łyżki posiekanych świeżych ziół (ja dałam mieszankę estragonu, pietruszki, tymianku)
Na oliwie zeszklić cebulkę, dodać czosnek, chwilę jeszcze smażyć, wlać śmietankę, chwilę gotować, aż sos zgęstnieje. Przyprawić solą i pieprzem, dodać zioła i wymieszać.

Dodatkowo
  • 30 cieniutkich lub 20 grubszych zielonych szparagów
  • 250 g serka ricotty
  • 1/4 szklanki mieszanki posiekanych świeżych ziół ziół (dałam estragon, tymianek, pietruszkę)
  • sól i pieprz do smaku
Przygotować szparagi, poobcinać twarde końcówki, obrać w razie potrzeby. Ricottę wymieszać z ziołami i przyprawić do smaku.

Blaszkę (dużą z piekarnika) wysmarować oliwą z oliwek. Włożyć ciasto na blaszkę i rozciągnąć na boki. Posmarować białym sosem. Następnie zrobić kleksy z ricotty i ułożyć szparagi. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 20-25 min. Podawać ciepłe.


Smacznego :-)

Dodaję do akcji:
 

25 komentarzy:

  1. Mniam, wygląda przepysznie! Ależ narobiłas mi chęci :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niezmierni mi miło, więc może kiedyś sie skusisz :-)

      Usuń
  2. Wygląda przepysznie z tymi szparagami;)

    OdpowiedzUsuń
  3. na pizze ze szparagami bym nie wpadła, ale pomysł bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomysł nie jest mój, ale mnie również się spodobał, dlatego upiekłam i nie żałuję :-)

      Usuń
  4. zachwycił mnie ten biały sos cebulowo-ziołowy. Na pewno pięknie komponuje się z pizzą

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kompozycja jest bardzo smaczna. Polecam.

      Usuń
  5. Nie spotkałam się jeszcze z pizzą ze szparagami :) wygląda to apetycznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To również moje pierwsza pizza ze szparagami i uważam że w pełni udana :-)

      Usuń
  6. Elegancka, lekka i wiosenna pizza - bardzo mi sie podoba!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i cieszę się, ze się spodobała :-)

      Usuń
  7. Fajny pomysł na ciekawy obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam! Rzuciłabym się na nią bez opamiętania!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. He he....wychodzi z tego duża blacha, więc rzucaj się śmiało :-)

      Usuń
  9. fajna pizza, taka inna ;) polecam też pizzę z grilla http://www.zgrilla.pl/pizza-z-grilla-z-papryka-i-mozzarella/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...