Dzisiaj polecam Wam pizzę ze szparagami. Ciasto może nie smakuje jak tradycyjne ciasto, bardziej przypomina smak pieczywa, ale nam to nie przeszkadza. Smaczna, delikatna. Oczywiście najlepiej spożyć od razu cieplutkie prosto z pieca. Polecam :-)
Pizza ze szparagami
Ciasto na pizze
- 250 g mąki
- 7 g drożdży instant
- płaskie pół łyżeczki soli
- płaskie pół łyżeczki cukru
- 150 g wody w temp pokojowej
- oliwa z oliwek
Mąkę przesiać, dodać drożdże, sól, cukier, następnie dodać wodę i wymieszać drewnianą łyżką (ja pomogłam sobie ręką, a że ciasto było bardzo twarde dodałam jeszcze 3-4 łyżki wody, wówczas nabrało elastyczności, ale dalej było zwarte, lekko klejące). Zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości - na około 2 godz.
Po tym czasie uformować kulkę (autorka pisze że ciasto powinno być dość rzadkie, moje tylko lekko się rozchodziło na boki) i pozostawić na 30 minut i przykryć mokrą ściereczką. Przygotować sos cebulowo-ziołowy, ricottę i szparagi. I nagrzać piekarnik do 250°C.
Biały sos cebulowo-ziołowy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 średnia białą cebula pokrojona na małą kosteczkę
- 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę
- 1 szklanka śmietanki kremówki (ja dodałam trochę więcej)
- sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
- 3 łyżki posiekanych świeżych ziół (ja dałam mieszankę estragonu, pietruszki, tymianku)
Na oliwie zeszklić cebulkę, dodać czosnek, chwilę jeszcze smażyć, wlać śmietankę, chwilę gotować, aż sos zgęstnieje. Przyprawić solą i pieprzem, dodać zioła i wymieszać.
Dodatkowo
- 30 cieniutkich lub 20 grubszych zielonych szparagów
- 250 g serka ricotty
- 1/4 szklanki mieszanki posiekanych świeżych ziół ziół (dałam estragon, tymianek, pietruszkę)
- sól i pieprz do smaku
Przygotować szparagi, poobcinać twarde końcówki, obrać w razie potrzeby. Ricottę wymieszać z ziołami i przyprawić do smaku.
Blaszkę (dużą z piekarnika) wysmarować oliwą z oliwek. Włożyć ciasto na blaszkę i rozciągnąć na boki. Posmarować białym sosem. Następnie zrobić kleksy z ricotty i ułożyć szparagi. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 20-25 min. Podawać ciepłe.
Mniam, wygląda przepysznie! Ależ narobiłas mi chęci :)
OdpowiedzUsuńNiezmierni mi miło, więc może kiedyś sie skusisz :-)
UsuńWygląda przepysznie z tymi szparagami;)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :-)
Usuńna pizze ze szparagami bym nie wpadła, ale pomysł bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńPomysł nie jest mój, ale mnie również się spodobał, dlatego upiekłam i nie żałuję :-)
Usuńzachwycił mnie ten biały sos cebulowo-ziołowy. Na pewno pięknie komponuje się z pizzą
OdpowiedzUsuńKompozycja jest bardzo smaczna. Polecam.
UsuńBardzo kuszące danie...
OdpowiedzUsuńTo może się skusisz...
UsuńNie spotkałam się jeszcze z pizzą ze szparagami :) wygląda to apetycznie
OdpowiedzUsuńTo również moje pierwsza pizza ze szparagami i uważam że w pełni udana :-)
UsuńElegancka, lekka i wiosenna pizza - bardzo mi sie podoba!
OdpowiedzUsuńDziękuję i cieszę się, ze się spodobała :-)
Usuńzjadłabym, oj tak:)
OdpowiedzUsuńPolecam :-)Częstuj się...
Usuńbardzo fajny pomysł ;]
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na ciekawy obiad:)
OdpowiedzUsuńO tak :-) Dzięuję
UsuńMniam! Rzuciłabym się na nią bez opamiętania!:)
OdpowiedzUsuńHe he....wychodzi z tego duża blacha, więc rzucaj się śmiało :-)
Usuńbardzo fajnie się prezentuje, tak lekko!
OdpowiedzUsuńżycie & podróże
gotowanie
fajna pizza, taka inna ;) polecam też pizzę z grilla http://www.zgrilla.pl/pizza-z-grilla-z-papryka-i-mozzarella/
OdpowiedzUsuń