poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Mazurek podhalański

Od kilku dni chodziło za mną ciasto z płatkami owsianymi, które jakiś czas temu jadłam u mamy. Postanowiłam, więc zadzwonić i poprosić o przepis. Jakież więc było moje zdziwienie, gdy okazało się, że jest to mazurek podhalański. Dlaczego zdziwienie? Gdyż w moim rodzinnym domu nie ma tradycji pieczenia mazurków na Wielkanoc. A jak się potem okazało, moja mama spisała przepis z płatków owsianych (nie pamięta już jakich). I tak oto przed świętami upiekłam swój pierwszy mazurek :-)
Ciasto polecam, ponieważ jest pyszne z wyraźnie wyczuwalną nutą płatków. Moim zdaniem ciasto pokrojone na małe kawałki mogłoby być smacznym batonikiem. Może się skusicie...

Mazurek podhalański
(blaszka 25x30)

Kruche ciasto
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 6 łyżeczek cukru (u mnie brązowy )
  • 6 łyżek mleka
  • 120 g margaryny/masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę wymieszać z proszkiem, następnie dodać letnią roztopioną margarynę, cukier, żółtka i mleko. Wyrobić ciasto.Wyłożyć (wykleić) na nasmarowaną tłuszczem blaszkę. Piec w temp 180°C z termoobiegiem ok 15-25 min, aż ciasto się pięknie zarumieni.

Masa z płatkami
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 3/4 szklanki cukru (u mnie brązowy)
  • 125 g masła
  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (moim zdaniem wystarczy pół łyżeczki)
  • migdałowy olejek (pominęłam)

Masło rozpuścić, dodać cukier, płatki, proszek i olejek. Wszystko połączyć. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą z płatków. Wyłożyć na kruchy spód. Zapiekać w temperaturze 130-140°C z termoobiegiem przez ok 20-25 min. Gdyby ciast się za szybko można przykryć folią aluminiową. Wyciągnąć z piekarnika i wystudzić.
 

I trochę wiosny...

Smacznego :-)

18 komentarzy:

  1. Jaki ładny ten mazurek! :)
    Miłego dnia

    OdpowiedzUsuń
  2. nieskomplikowany, ekspresowy.
    ma ciekawy wierzch. z płatków owsianych, bardzo ciekawe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karmelitko rzeczywiście jest prosty i dość szybki w wykonaniu. Polecam :-)

      Usuń
  3. Hmm, ciekawe... u mnie nie lubią mazurków, ja też chyba nie przepadam, ale taki można przemycić;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dla pycha :-) Można pokroić na takie kawałki by stworzyć batoniki, może zanurzyć z jednej strony w czekoladzie...Polecam

      Usuń
  4. z chęcią się poczęstuje przepisem! uwielbiam takie przysmaki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Podoba mi sie ten mazurek. Taki niepozorny, a z pewnoscia pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mazurki pyszne, z tymi płatkami owsianymi coś mi mówi że pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Marysiu, bardzo fajny pomysł na mazurek, a do tego wygląda bardzo apetycznie.
    A wiesz że ja też nigdy nie piekłam mazurka, u mnie w domu także nie było takiej tradycji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie polecam :-) Też może być Twoim pierwszym mazurkiem :-)

      Usuń
  8. bardzo fajny, ja mazurki lubię pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  9. W takim razie to ciasto dla Ciebie :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...