Od kilku dni chodziło za mną ciasto z płatkami owsianymi, które jakiś czas temu jadłam u mamy. Postanowiłam, więc zadzwonić i poprosić o przepis. Jakież więc było moje zdziwienie, gdy okazało się, że jest to mazurek podhalański. Dlaczego zdziwienie? Gdyż w moim rodzinnym domu nie ma tradycji pieczenia mazurków na Wielkanoc. A jak się potem okazało, moja mama spisała przepis z płatków owsianych (nie pamięta już jakich). I tak oto przed świętami upiekłam swój pierwszy mazurek :-)
Ciasto polecam, ponieważ jest pyszne z wyraźnie wyczuwalną nutą płatków. Moim zdaniem ciasto pokrojone na małe kawałki mogłoby być smacznym batonikiem. Może się skusicie...
Mazurek podhalański
(blaszka 25x30)
Kruche ciasto
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 żółtka
- 6 łyżeczek cukru (u mnie brązowy )
- 6 łyżek mleka
- 120 g margaryny/masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę wymieszać z proszkiem, następnie dodać letnią roztopioną margarynę, cukier, żółtka i mleko. Wyrobić ciasto.Wyłożyć (wykleić) na nasmarowaną tłuszczem blaszkę. Piec w temp 180°C z termoobiegiem ok 15-25 min, aż ciasto się pięknie zarumieni.
Masa z płatkami
- 2 szklanki płatków owsianych
- 3/4 szklanki cukru (u mnie brązowy)
- 125 g masła
- 2 białka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (moim zdaniem wystarczy pół łyżeczki)
- migdałowy olejek (pominęłam)
Masło rozpuścić, dodać cukier, płatki, proszek i olejek. Wszystko połączyć. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą z płatków. Wyłożyć na kruchy spód. Zapiekać w temperaturze 130-140°C z termoobiegiem przez ok 20-25 min. Gdyby ciast się za szybko można przykryć folią aluminiową. Wyciągnąć z piekarnika i wystudzić.
I trochę wiosny...
Smacznego :-)
Jaki ładny ten mazurek! :)
OdpowiedzUsuńMiłego dnia
Dziękuję Majanko :-)
Usuńnieskomplikowany, ekspresowy.
OdpowiedzUsuńma ciekawy wierzch. z płatków owsianych, bardzo ciekawe.
Karmelitko rzeczywiście jest prosty i dość szybki w wykonaniu. Polecam :-)
UsuńHmm, ciekawe... u mnie nie lubią mazurków, ja też chyba nie przepadam, ale taki można przemycić;)
OdpowiedzUsuńJak dla pycha :-) Można pokroić na takie kawałki by stworzyć batoniki, może zanurzyć z jednej strony w czekoladzie...Polecam
Usuńz chęcią się poczęstuje przepisem! uwielbiam takie przysmaki:)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się częstuj. :-)
UsuńPodoba mi sie ten mazurek. Taki niepozorny, a z pewnoscia pyszny!
OdpowiedzUsuńCieszę się, ze się spodobał :-)
UsuńJak najbardziej "Lubie to"!
OdpowiedzUsuńTo bardzo sie cieszę, ze trafiłam w gusta :-)
UsuńMazurki pyszne, z tymi płatkami owsianymi coś mi mówi że pyszny :)
OdpowiedzUsuńPyszny :-) Polecam, warto wypróbować :-)
UsuńMarysiu, bardzo fajny pomysł na mazurek, a do tego wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńA wiesz że ja też nigdy nie piekłam mazurka, u mnie w domu także nie było takiej tradycji :)
W takim razie polecam :-) Też może być Twoim pierwszym mazurkiem :-)
Usuńbardzo fajny, ja mazurki lubię pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuńW takim razie to ciasto dla Ciebie :-)
OdpowiedzUsuń