środa, 7 grudnia 2011

Piernik wiedeński

Dzisiaj prezentuję szybki, bezproblemowy przepis na piernik z pyszną polewą czekoladową. Najlepszy z kubkiem kawy lub mleka. Polecam serdecznie


Piernik wiedeński
 (ze zbiorów rodzinnych)
  • 250 g masła lub margaryny
  • 2 duże jaja
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
  • 500 g mąki tortowej
  • 1-2 przyprawy do piernika (po 40g) 
  • 2 łyżki marmolady (dałam powidła śliwkowe)
  • 2 łyżeczki sody
Utrzeć masło lub margarynę z cukrem, dodać jajka dalej ucierać. Dodać mąkę z przyprawą i sodą. Wszystko połączyć za pomocą miksera, na końcu dodać marmoladę. Wylać na blachę (25x36 może być większa wtedy piernik nie będzie taki wysoki). Piec 25-35 min do suchego patyczku, w 180°C. Wystudzić i polać polewą czekoladową
  • 1 białko
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 125 g masła
  • 2-3 łyżki kakao
Białko ubić na sztywno z szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier. W tym samy czasie rozpuścić masło w rondelku i gorące wlać do białek, dalej miksować, dodać kakao. Gdy wszystko ładnie się połączy, polać piernik, równo rozsmarować.

Smacznego:-)
Dołączam do akcji:


8 komentarzy:

  1. Prze apetycznie go ukazałaś :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach,pięknie wygląda ten piernik!
    Dzięki za dołączenie do akcji, bardzo się cieszę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Za to kocham ten świąteczny okres! Pierniczenie na całego! I te zapachy.. Świetny ten twój pienik. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. cudne kwiatuszki! albo śnieżynki, kto co woli!

    piernik marzenie

    Pozdrawiam cieplutko wywąchując aromat piernikowy
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com1

    OdpowiedzUsuń
  5. fantastycznie wygląda ...a pachnie nim aż u mnie:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Te kwiatuszki-chmurki na wierzchu sprawiają że ciasto wygląda bardzo lekko, świetny pomysł! http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto jest naprawdę lekkie i puszyste, upiekłam i jest to już sztandarowy wypiek w każde kolejne święta, zmodyfikowałam przepis dodając nie 2 a 6 jajek, polewa też jest świetna. Polecam i dziękuję za świetny przepis.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...