poniedziałek, 21 listopada 2011

Sernik nugatowo-żurawinowy

Uwielbiam nugat, który niesetny w Polsce jest wręcz niedostępny, nad czym bardzo boleję. Udało mi się kupić krem nugatowy i chociaż nie jest to do końca nugat jaki znam, to i tak byłam zadowolona. Wiedziałam, ze chcę zrobić sernik z nugatem, a potem zobaczyłam u Majany sernik z żurawiną, który również zaczął krążyć w moich myślach i po prostu nie umiałam się zdecydować. I wtedy w mojej głowie pojawił się pomysł na połączenie tych smaków i to był strzał w dziesiątkę. Szczególnie zadowolony był mąż, który uwielbia rodzynki w sernikach, a żurawina trochę przypomina ich smak.
Polecam serdecznie :-)
Majanko bardzo dziękuję Ci za inspirację :-)


Sernik nugatowo-żurawinowy (24cm)
(przepis własny)

Spód
  • 100 g ciasteczek digestive
  • 40 g rozpuszczonego masła 
  • 1 łyżka kakao
Masa serowa 
  • 750 g serka philadelphia
  • 250 g serka ricotta
  • 4 jajka
Do  masy nugatowej 
o    200 g kremu nugatowego
o    1 łyża cukru pudru
o    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
o    2 łyżki kwaśnej śmietany
o    1 łyżka śmietany kremówki


Do masy żurawinowej
o    50- 100 suchej żurawiny (w zależności od upodobań)
o    2 łyżki cukru pudru
o    1 łyżka kwaśnej śmietany
o    2 łyżki śmietany kremówki
o    2 łyżki ekstraktu waniliowego

 Polewa
  • 1 mleczna czekolada 
  • 1 płaska łyżka kakao
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki śmietanki kremówki
  • kilka fistaszków do dekoracji
Ciasteczka rozdrobnić, dodać rozpuszczone masło i kakao. Wyłożyć na spód tortownicy, ubić szklanką.
 
Należy pamiętać, ze wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową!! 
Ser wyłożyć do miski i przy pomocy łyżki połączyć. Dodać jaja i mieszać, aż wszystko się połączy. Masę podzielić na dwie równe części.
Do jednej części dodać krem nugatowy, cukier puder, śmietanki i mąkę ziemniaczaną, wszystko dobrze wymieszać przy pomocy łyżki (można użyć miksera, ale należy pamiętać, żeby nie napowietrzyć za bardzo sera) Masę serowo-nugatową wyłożyć delikatnie na ciasteczka.

Do drugiej części dodać  mąkę, ekstrakt waniliowy, śmietany i cukier puder, na końcu dodać pokrojoną na małe kawałeczki żurawinę. Wszystko dobrze wymieszać. Bardzo delikatnie łyżką wykładać na masę nugatową, równo rozsmarować.

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec przez ok 60 min. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik na 20 min, uchylić delikatnie drzwiczki. Wyciągnąć i wystudzić.

Przygotować polewę. Rozpuścić czekoladę, z mlekiem, śmietanką i kakao rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozsmarować równo na serniku. Orzeszki posiekać na drobne kawałki, udekorować sernik. Włożyć na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.

Smacznego :-)

17 komentarzy:

  1. Manorio, piekny ten Twój sernik! Podoba mi się pomysł z nugatem. Super to połączyłaś. Mysle,ze smakuje wspaniale!
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczny;) Aż mam ochotę na kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekny sernik! Bede musiala rozejrzec sie za kremem nugatowym :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniały sernik, bardzo wytworny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pięknie na zdjęciach wygląda

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowny sernik, pięknie wyglądają te warstwy:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ ten serniczek musi być pyszny. Wygląda bardzo, bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. o rany!
    jest obłędny. nie do opanowania są moje ślinianki!


    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
    http://www.karmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda oszałamiająco! ,)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda pięknie, już sobie wyobrażam jak obłędnie musi smakować takie połączenie! Muszę kiedyś wypróbować! :) pozdrawiam serdecznie, Kasia

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja też ubolewam nad tym brakiem nugatu.. A sernik tak kusi.. :c

    OdpowiedzUsuń
  12. WSPANIAŁY!!! ach bym skubnęła...

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepiękne ciasto! Ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...