piątek, 11 listopada 2011

Fistaszkowe ciasteczka z czekoladą

Smaczne ciasteczka, o ciekawym połączeniu masła orzechowego, czekolady i miodu, chociaż dla mnie za słodkie. Następnym razem zredukuje ilość cukru, bądź użyję gorzkiej czekolady.  Wielbicielom słodyczy polecam serdecznie :-)


Fistaszkowe ciasteczka z czekoladą
Źródło "Kuchnia" 11/2011
  • 130 g masła orzechowego
  • 60 g masła
  • 1/2 szklanki płynnego miodu
  • 1/2 szklanki brązowego cukru (można dać mniej)
  • 2 jajka
  • kilka kropli olejku waniliowego
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczka soli
  • ok 20 kostek czekolady mlecznej (lub gorzkiej) 
Mało utrzeć z masłem orzechowym, następnie dodać miód i cukier. Ucierać do momentu, aż powstanie gładka masa. Następnie dodać po jednym jajku, ciągle miksując. Dolać olejek. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Wszystkie składniki dobrze połączyć.  Zwinąć w folię spożywczą i włożyć na co najmniej dwie godz do lodówki (moim zdaniem najlepiej zostawić na całą noc).

Gdy ciasto się wychłodzi, należy uformować kulki o średnicy 5 cm i do każdej wcisnąć 1 kostkę czekolady, dobrze zakleić. (aby ciasteczek były zgrabniejsze i mniejsze to można zrobić mniejsze kuleczki i nadziewać połową kostki czekolady). 

Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiać spore odstępy, gdyż w czasie pieczenia ciasteczka się rozpłyną. 

Piec w temp 175°C około 12 min, aż ciasteczka się przyrumienią.


Smacznego :-)

13 komentarzy:

  1. bajeczne! i jaka ładna aranżacja:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A gdzie maka w skladnikach??ile jej trzeba dodac??

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki za uwagę :-)Zamiast 200 g mąki napisałam cukru, oj ciastka byłyby bardzo przesłodzone. Już poprawione :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczne zdjęcia i pyszne ciacha na nich. Też mnie kusiły w "Kuchni".
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ta rozpływająca się czekolada...pyszności! Wspaniałe ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ta czekolada wypływająca ze środka...mmm...czemu tak ludzi kusisz takimi widokami?? :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasteczka najlepsze, kiedy są jeszcze ciepłe, bo właśnie wtedy czekolada jest taka płynna :-) Niestety potem wraca do swej stałej konsystencji. Pozdrawiam wszystkich ciepło i dziękuję za miłe komentarze :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Manoria, właśnie też mi wpadły w oko gdy przeglądałam ostatni numer "Kuchni" Twoje wyglądaj fantastycznie.
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ale pyszniaste sa te ciacha:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...