poniedziałek, 22 sierpnia 2011

Sernik cytrynowy z malinami i jeżynami

Pyszny sernik, aromatyczny i bardzo orzeźwiający, dzięki cytrynowej nucie i owocom. Przepis wyszperałam u Kasi i powiem szczerze, że się w nim zakochałam wiedziałam, że muszę go kiedyś wypróbować. Od kilku dni "chodził mi po głowie" ten sernik, jednak nie miałam pod ręką jagódek, w związku z czym zamieniłam na maliny i jeżyny, które dodatkowo wniosły kwaskowatość, która mnie tak urzeka w ciastach, jednakże, wielbiciele słodyczy mogą posypać owoce cukrem pudrem. Pieczenie nie obyło się bez przygód, miałam problemy z wyciągnięciem z blaszki, dlatego radze piec w tortownicy lub formie z odpinanym bokiem. Piekłam z podwójnej porcji i zmieniłam trochę spód, z powodu braku herbatników. Z pewnością jeszcze powrócę do tego serniczka, który wręcz rozpływa się w ustach - jest mega kremowy. Polecam serdecznie :-)

Sernik cytrynowy z malinami i jeżynami (forma ok 35 na 24cm)
 (źródło, podaję z moimi zmianami)
Składniki na spód
  • 160 g ciasteczek Milka Choco Grains
  • 160 g ciasteczek digestive
  • 100 g startej czekolady mlecznej lub gorzkiej (u mnie mleczna)
  • 100 g rozpuszczonego masła
Składniki na masę serową
  • 1200 g sera 
  • 6 jaj
  • 2 budynie waniliowe (proszek bez cukru)
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 4 pełne łyżki gęstej śmietany 18%
  • 3 łyżki soku cytrynowego
  • 1 duże pudełko jeżyn (ok 0,5 kg)
  • 1 duże pudełko malin (ok 0,5 kg)
Składniki na polewę
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 7 łyżek śmietany kremówki 36%
Skruszone ciasteczka łączymy z czekoladą i masłem, wykładamy na dno blachy. Równo rozkładamy i delikatnie ubijamy szklanką. Wkładamy na 15 min do lodówki,
Wszystkie składniki masy serowej umieszczamy w misce i miksujemy chwilę, aż składniki dobrze się połączą (nie za długo).
Na schłodzony spód układamy na przemian maliny z jeżynami. Następnie delikatnie wykładamy masę serową. Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika 180ºC Pieczemy przez 70 min. i wyciągamy go po tym czasie z piekarnika (nie trzymamy dłużej w piekarniku, aby sernik miał kremową konsystencję).
Gdy sernik będzie zimny przygotowujemy polewę, rozpuszczamy czekoladę  z kremówką w kąpieli wodnej. Jak dobrze się rozpuści, rozsmarowujemy na serniku.
Włożyć na całą noc do lodówki.


Smacznego :-)

7 komentarzy:

  1. Cieszę się, że smakował :)

    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję dziewczyny. Jest pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. zachwycający! oryginalne połączenie smaków :) warte spróbowania... pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. DaisyDukes - pyszne :-) dziekuję

    OdpowiedzUsuń
  5. za sernikami nie przepadam, ale taki z malinami to bym chętnie wsunęła:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe ciasto, jak z cukierni! ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...