Filet z kurczaka nadziewany kurkami
(źródło "Sól i Pieprz" 10/2008)
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 300 g świeżych kurek
- 100 g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- garść poszatkowanej pietruszki
- 50 ml białego wina
- 150 g masła
- sól, pieprz
- 3 gałązki selera naciowego
Kurki czyścimy i jeżeli są duże to kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni roztapiamy 50 g masła, następnie dodajemy pokrojoną cebulę, smażymy aż się zeszkli. Wrzucamy na patelnię kurki, doprawiamy je do smaku solą i pieprzem, smażymy ok 5 min, wlewamy wino, dusimy tak długo, aż płyn odparuje. Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę.
Filety z kurczaka można trochę rozbić, posypać solą i pieprzem. Następnie wykałaczkami spiąć po dwie połówki, tak by powstała kieszeń (czyli z 3 stron). Następnie do kieszeni władamy farsz. Zapinamy wykałaczkami kieszeń. Na patelni rozpuszczamy resztę masła, rumienimy z obu stron, pomiędzy roladki wkładamy seler naciowy.
Nagrzewamy piekarnik do 175ºC. Filety wraz z masłem na którym się piekły, przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy jeszcze przez 20-25 min.
Możemy podać z warzywami :dynią, cukinia pieczoną na cebulce, i maśle, z dodatkiem wina i bulionu z kury, posypane delikatnie carry.
Smacznego :-)
Dodaję do akcji:
taki filecik to ja bym baaardzo chętnie zjadła:)
OdpowiedzUsuńAż ślinka leci na sam widok .Ślicznie wyglada i musi być pyszne - kurki uwielbiam.
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda w towarzystwie warzyw i te kurki mmm... pycha:)
OdpowiedzUsuńSmakowite danie, wspaniały blog. Będę częściej zaglądać. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńbardzo do mnie przemawia ten kotlecik... oj bardzo :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
OdpowiedzUsuńMania179 - zapraszam serdecznie, będzie mi bardzo miło :-)