środa, 31 sierpnia 2011

Filet z kurczaka nadziewany kurkami





Filet z kurczaka nadziewany kurkami
(źródło "Sól i Pieprz" 10/2008)
  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 300 g świeżych kurek
  • 100 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • garść poszatkowanej pietruszki
  • 50 ml białego wina
  • 150 g masła
  • sól, pieprz
  • 3 gałązki selera naciowego
Kurki czyścimy i jeżeli są duże to kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni roztapiamy 50 g masła, następnie dodajemy pokrojoną cebulę, smażymy aż się zeszkli. Wrzucamy na patelnię kurki, doprawiamy je do smaku solą i pieprzem, smażymy ok 5 min, wlewamy wino, dusimy tak długo, aż płyn odparuje. Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę.

Filety  z kurczaka można trochę rozbić, posypać solą i pieprzem. Następnie wykałaczkami spiąć po dwie połówki, tak by powstała kieszeń (czyli z 3 stron). Następnie do kieszeni władamy farsz. Zapinamy wykałaczkami kieszeń. Na patelni rozpuszczamy resztę masła, rumienimy z obu stron, pomiędzy roladki wkładamy seler naciowy.

 


Nagrzewamy piekarnik do 175ºC. Filety wraz z masłem na którym się piekły, przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy jeszcze przez 20-25 min.


Możemy podać z warzywami :dynią, cukinia pieczoną na cebulce, i maśle, z dodatkiem wina i bulionu z kury, posypane delikatnie carry.


Smacznego :-)
Dodaję do akcji:

6 komentarzy:

  1. taki filecik to ja bym baaardzo chętnie zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż ślinka leci na sam widok .Ślicznie wyglada i musi być pyszne - kurki uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie wygląda w towarzystwie warzyw i te kurki mmm... pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowite danie, wspaniały blog. Będę częściej zaglądać. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo do mnie przemawia ten kotlecik... oj bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję :-)

    Mania179 - zapraszam serdecznie, będzie mi bardzo miło :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...