Nie spodziewałam się, iż takie ciasto może mi tak smakować. Słyszałam już o dodatku ryżu do ciast, ale jeszcze nigdy nie próbowałam, nie mówić już o pieczeniu. Co mogę powiedzieć o smaku? Przypomina mi trochę smak z dzieciństwa - ryżu podawanego ze słodkim dodatkiem, ale równocześnie wnosi coś nowego - przepyszny krokant migdałowy, chrupiący z wyczuwalną nutą masełka. Jak dla mnie rewelacja. Polecam serdecznie :-)
Ja piekłam w blaszce 26 na 40 cm, ale o wysokich bokach (7 cm), jeżeli nie macie tak wysokiej foremki, radzę piec w większych, gdyż ciasto wychodzi dość wysokie.
Ciasto ryżowe z krokantem migdałowym i śliwką
(Źródło "Sól i Pieprz" 9/2008
Ryż na mleku
- 1 l mleka
- 100 g cukru
- 250 g ryżu
- 2 łyżki startej skórki z cytryny
- 3 białka
- szczypta soli
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Ciasto
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 200 g chudego twarogu
- 6 łyżek mleka
- 6 łyżek oleju
- 1 jajko
- 50 g cukru
Wierzch
- ok 1 kg śliwek (np węgierek)
- 200 g płatków migdałowych
- 150 g cukru
- 150 g cukru
- 2 łyżki śmietany
Mleko zagotować z 50 g cukru, solą i skórką z cytryny, Gotować w nim ryż ok 30-40 min. na małym ogniu. Wychłodzić.
Ciasto: wymieszać mąkę, proszek, sól i cynamon. Twaróg wymieszać z mlekiem, olejem, jajem i cukrem. Dodać mąkę i zagnieść ciasto. Rozwałkować ciasto na oprószonej mąką stolnicy ( ja rozwałkowałam na foli, by łatwiej było przełożyć do formy) i rozłożyć na nasmarowanej tłuszczem blasze (u mnie 26 na 40 cm, o wysokim boku 7 cm)
Piekarnik nagrzać do 180ºC. Śliwki umyć przekroić na pół i wyjąć pestki. Płatki migdałowe wymieszać z cukrem, dodać do rozpuszczonego w garnku masła, dodać śmietanę. Ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia.
Białka ubić z resztą cukru (tj 50 g) i dodać do wystudzonego ryżu, delikatne wymieszać. Wyłożyć na ciasto, następnie skropić sokiem z cytryny. Na wiech rozłożyć śliwki (brzuszkami do masy ryżowej, łatwiej się kroi), a na nich krokant. Ciasto piec 50-60 min.
Smacznego :-)
Dodaję do akcji:
Świetne, pierwszy raz widzę placek z ryżem:)
OdpowiedzUsuńależ to pięknie wygląda:)
OdpowiedzUsuńOstatnio nie miałam pomysłu, na coś nowego.. i chętnie skuszę się na takie ciacho z ryżem :)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciacho, bardzo jestem ciekawa jego smaku, bo z ryżem jeszcze nie miałam okazji próbować :)
OdpowiedzUsuńDziękuję wszystkim za miłe słowa :-)
OdpowiedzUsuńojej, ryż na mleku w takiej... królewskiej wersji!
OdpowiedzUsuńmnie się podoba ;]
http://www.karmel-itka.blogspot.com
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
Ciasto wygląda świetnie ... pycha !:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Ale ciekawy pomysł na ciasto. Ryżowe zawsze są smaczne. ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
yummymorning.blogspot.com
czy zamiast śliwek można użyć innych owoców np.jabłek czy brzoskwiń bo ciasto super tylko mąż nie lubiśliwek
OdpowiedzUsuńMożna użyć innych owoców :-) Myślę, ze jabłka będą się dobrze komponować. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń