poniedziałek, 29 sierpnia 2011

Ciasto ryżowe z korokantem migdałowym i śliwką

Nie spodziewałam się, iż takie ciasto może mi tak smakować. Słyszałam już o dodatku ryżu do ciast, ale jeszcze nigdy nie próbowałam, nie mówić już o pieczeniu. Co mogę powiedzieć o smaku? Przypomina mi trochę smak z dzieciństwa - ryżu podawanego ze słodkim dodatkiem, ale równocześnie wnosi coś nowego - przepyszny krokant migdałowy, chrupiący z wyczuwalną nutą masełka. Jak dla mnie rewelacja. Polecam serdecznie :-)
Ja piekłam w blaszce 26 na 40 cm, ale o wysokich bokach (7 cm), jeżeli nie macie tak wysokiej foremki, radzę piec w większych, gdyż ciasto wychodzi dość wysokie.



Ciasto ryżowe z krokantem migdałowym i śliwką
(Źródło "Sól i Pieprz" 9/2008

Ryż na mleku
  • 1 l mleka 
  • 100 g cukru
  • 250 g ryżu 
  • 2 łyżki startej skórki z cytryny
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
Ciasto
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 200 g chudego twarogu
  • 6 łyżek mleka
  • 6 łyżek oleju 
  • 1 jajko
  • 50 g cukru
Wierzch
  • ok 1 kg śliwek (np węgierek)
  • 200 g płatków migdałowych
  • 150 g cukru
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki śmietany
Mleko zagotować z 50 g cukru, solą i skórką z cytryny, Gotować w nim ryż ok 30-40 min. na małym ogniu. Wychłodzić.

Ciasto: wymieszać mąkę, proszek, sól i cynamon. Twaróg wymieszać z mlekiem, olejem, jajem i cukrem. Dodać mąkę i zagnieść ciasto. Rozwałkować ciasto na oprószonej mąką stolnicy ( ja rozwałkowałam na foli, by łatwiej było przełożyć do formy) i rozłożyć na nasmarowanej tłuszczem blasze (u mnie 26 na 40 cm, o wysokim boku 7 cm)

Piekarnik nagrzać do 180ºC. Śliwki umyć przekroić na pół i wyjąć pestki. Płatki migdałowe wymieszać z cukrem, dodać do rozpuszczonego w garnku masła, dodać śmietanę. Ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia.

Białka ubić z resztą cukru (tj 50 g) i dodać do wystudzonego ryżu, delikatne wymieszać. Wyłożyć na ciasto, następnie skropić sokiem z cytryny. Na wiech rozłożyć śliwki (brzuszkami do masy ryżowej, łatwiej się kroi), a na nich krokant. Ciasto piec 50-60 min.


Smacznego :-)
Dodaję do akcji:

10 komentarzy:

  1. Świetne, pierwszy raz widzę placek z ryżem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio nie miałam pomysłu, na coś nowego.. i chętnie skuszę się na takie ciacho z ryżem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne ciacho, bardzo jestem ciekawa jego smaku, bo z ryżem jeszcze nie miałam okazji próbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję wszystkim za miłe słowa :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. ojej, ryż na mleku w takiej... królewskiej wersji!
    mnie się podoba ;]




    http://www.karmel-itka.blogspot.com
    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto wygląda świetnie ... pycha !:)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale ciekawy pomysł na ciasto. Ryżowe zawsze są smaczne. ;)

    Pozdrawiam!
    yummymorning.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. czy zamiast śliwek można użyć innych owoców np.jabłek czy brzoskwiń bo ciasto super tylko mąż nie lubiśliwek

    OdpowiedzUsuń
  9. Można użyć innych owoców :-) Myślę, ze jabłka będą się dobrze komponować. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...