Ulubiona rolada mojego męża dlatego, jak zaczyna się truskawkowy sezon musi pojawić się na stole. Polecam
Biszkopt
- 5 jaj
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i chwilę ubijać, następnie wlewać po jednym żółtku, cały czas ubijając. Do ubitej masy dodawać po łyżce przesianej mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając drewnianą łyżką, zgodnie ze wskazówkami zegara. Gdy wszystko ładnie się połączy równomiernie wyłożyć na blachę posmarowanej margaryną i wyłożonej papierem.(ok 30 na 40cm).
Piec 20 min w temp. 180ºC. Od razu biszkopt zwinąć w roladę na ręczniku, by potem ciasto nie popękało.
Krem
- 300 g masła
- ok 350 g musu truskawkowego
- 1 łyżka cukru waniliowego
- truskawki do ozdoby i kilka do środka rolady
Mus truskawkowy, to nic innego jak truskawki rozdrobnione blenderem. Masło utrzeć z cukrem (jeżeli ktoś lubi bardzo słodkie ciasta, to można dodać więcej cukru) Do utartego masła stopniowo wlewać mus truskawkowy, ciągle ucierając. Podałam przybliżona ilość musu truskawkowego, ponieważ dajemy go tyle, ile masło będzie w stanie przyjąć.
Kilka truskawek pokroić w kostkę. Krem rozsmarować na biszkopcie (zostawiając trochę do ozdoby), na końcówce wyłożyć pokrojone truskawki, zawinąć roladę. Udekorować roladę kremem i truskawkami. Włożyć do lodówki na ok 4 godz., podawać dobrze wychłodzoną.
Smacznego :-)
cudowna ta Twoja rolada, mogę kawałek?
OdpowiedzUsuńhttp://niebieskapistacja.blox.pl/html
Proszę, częstuj się ;-)
OdpowiedzUsuńTo i ja też! Ja też poproszę! :D
OdpowiedzUsuńI jeszcze zapożyczam sobie przepis - to jedno z najbardziej apetycznie wyglądających roladowych ciast owocowych, jakie kiedykolwiek widziałam ^^
Pozdrawiam serdecznie,
AiS
aishinigami.blogspot.com
ach, muszę się przemóc i zrobić
OdpowiedzUsuń