poniedziałek, 20 czerwca 2011

Chleb na maślance

Chleb o zwartej konsystencji na bazie maślanki. Jedną trudnością jest umiejętność dodania odpowiedniej ilości mąki, ponieważ jest to uzależnione od struktury maślanki. 
 Źródło: B.Armbrust, Brot, z moimi zmianami.
Składniki: (na dwa bochenki)
  • 15 g świeżych drożdży
  • 500 g maślanki
  • 75 g zakwasu żytniego
  • ok 400 g mąki pszennej (typ 550)
  • 50 g mąki żytniej (typ 2000)
  • 150 g mąki żytniej ( typ 720)
  • 15 g soli morskiej
Wykonanie
Drożdże dodać do maślanki i wymieszać, aż się rozpuszczą. (pamiętajmy by maślanka miała temperaturę pokojową, a nawet może być ciepłą). Mąki wymieszać, dodać zakwas i następnie maślankę z drożdżami, wyrabiać ciasto, pod koniec dodać sól. W razie potrzeby dodać mąki, ciasto powinno być elastyczne, może się delikatnie kleić do rąk, ale nie powinno się rozpływać. Gdy ciasto będzie miało odpowiednią strukturę, włożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia na ok 30-45min (zależne od temp. w domu).

Podzielić ciasto na dwa równe bochenki, składając właściwie ciasto. Tą czynność powtarzamy 2 razy w czasie 1 godz. Układamy na blaszce posypanej mąką i czekamy aż podwoją swoją objętość. Nagrzewamy piekarnik do 210ºC, umieścić na samym dole blaszkę z wodą, dla uzyskania pary. Przed włożeniem do piekarnika naciąć szybko bochenki. Piec przez 30-40min, by chleb ładnie się zarumienił. Wystudzić na kratce.
Smacznego :-)

7 komentarzy:

  1. Chlebek, bardzo apetyczny. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Za chleb dam się zabić ! Świetny przepis, wygląda bardzo kusząco ^^

    OdpowiedzUsuń
  3. cudny chlebek i na pewno pyszny, bo domowy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki chleb, jak lubię. Popękany, z chrupiącą skórką...Maślanka w pieczywie sprawdza się doskonale :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny chlebek! Taki domowego wypieku jest najsmaczniejszy! pozdrówki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. piekny ten chlebek mi wyszedl dzieki za przepis

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...