Źródło: B.Armbrust, Brot, z moimi zmianami.
Składniki: (na dwa bochenki)- 15 g świeżych drożdży
- 500 g maślanki
- 75 g zakwasu żytniego
- ok 400 g mąki pszennej (typ 550)
- 50 g mąki żytniej (typ 2000)
- 150 g mąki żytniej ( typ 720)
- 15 g soli morskiej
Drożdże dodać do maślanki i wymieszać, aż się rozpuszczą. (pamiętajmy by maślanka miała temperaturę pokojową, a nawet może być ciepłą). Mąki wymieszać, dodać zakwas i następnie maślankę z drożdżami, wyrabiać ciasto, pod koniec dodać sól. W razie potrzeby dodać mąki, ciasto powinno być elastyczne, może się delikatnie kleić do rąk, ale nie powinno się rozpływać. Gdy ciasto będzie miało odpowiednią strukturę, włożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia na ok 30-45min (zależne od temp. w domu).
Podzielić ciasto na dwa równe bochenki, składając właściwie ciasto. Tą czynność powtarzamy 2 razy w czasie 1 godz. Układamy na blaszce posypanej mąką i czekamy aż podwoją swoją objętość. Nagrzewamy piekarnik do 210ºC, umieścić na samym dole blaszkę z wodą, dla uzyskania pary. Przed włożeniem do piekarnika naciąć szybko bochenki. Piec przez 30-40min, by chleb ładnie się zarumienił. Wystudzić na kratce.
Smacznego :-)
Chlebek, bardzo apetyczny. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZa chleb dam się zabić ! Świetny przepis, wygląda bardzo kusząco ^^
OdpowiedzUsuńPieknie wyglada :)
OdpowiedzUsuńcudny chlebek i na pewno pyszny, bo domowy:)
OdpowiedzUsuńTaki chleb, jak lubię. Popękany, z chrupiącą skórką...Maślanka w pieczywie sprawdza się doskonale :)
OdpowiedzUsuńPyszny chlebek! Taki domowego wypieku jest najsmaczniejszy! pozdrówki :)
OdpowiedzUsuńpiekny ten chlebek mi wyszedl dzieki za przepis
OdpowiedzUsuń