Źródło: Jedno smaczne danie, Przegląd Reader’s Digest (z moimi zmianami)
Ciasto kruche (na 600g):- 1/4 łyżeszka soli
- 350 g mąki
- 170 g masła lub margaryny (pokrojonej w kostkę)
- 2 jajka (rozbełtane)
- 4--5 łyżek zimnej wody
W cieście robimy dołek i wlewamy do niego rozbełtane jajka i 4 łyżki wody. Mieszamy, następnie wyrabiamy ręką. Ciasto powinno być dość twarde, ale nie suche, jeśli jest za suche dodajemy jeszcze 1 łyżkę wody.(możemy takie ciasto zawinięte w foli przechować w lodówce do 2 dni)
Paszteciki (16 sztuk)
- 650 g piesi z kurczaka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 150 ml wywaru z kurczaka lub białego wytrawnego wina
- sól, pieprz
- 50 g masła
- 1 cebula
- 300 g pieczarek
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 120 g sera Camembert pokrojonego w drobną kostkę
- 600 g kruchego ciasta
- 1 jajko (rozbełtane)
Pieczarki i cebulę obrać i pokroić. Mięso wyjąć z garnka przełożyć na talerz, zredukować wywar o połowę, gotują na średnim ogniu około 10 min. Dodać masło, cebulę i pieczarki. Dusić na wolnym ogniu przez około 8 min, aż cebula i pieczarki będą miękkie.(Jak pieczarki puszczą za dużo wody można trochę oddać, by farsz nie wylał się z pasztecików) Zdjąć z ognia, wystudzić.
Piersi pokroić na małą kostkę, połączyć z pieczarkami. Dodać pokrojony w kosteczkę ser Camembert i poszatkowana pietruszkę.
Rozgrzać piekarnik do 220ºC. Kruche ciasto można podzielić na 8 części, by łatwiej równo rozdysponować ciastem. Każda część rozwałkować i wycinać po dwa krążki o średnicy 14 cm. Układać na środku każdego krążka po około 1i 1/2 łyżki farszu. Złożyć na pół i dobrze zacinać brzegi, by nie rozkleiły się w czasie pieczenia.Można zrobić na naciśniętych brzegach wzór widelcem.
Układać paszteciki na blaszce lekko posypanej mąką, przed włożeniem do piekarnika posmarować każdego rozbełtanym jajkiem, można ewentualnie posypać sezamem.
Piec w temperaturze 220ºC przez ok 20 min, aż się zarumienią.podawać z sałatą, pomidorem i ogórkiem.Smacznego :)
Dodaję do akcji:
idealne by zapakować je w kosz i ruszyć gdzieś za miasto;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam je jesc na tony, najlepsze zimne z lodowki :P takie moje upodobania :D
OdpowiedzUsuńfajne te paszteciki :)
OdpowiedzUsuń