sobota, 7 maja 2011

Paszteciki z kurczakiem i grzybami

Pyszne paszteciki z kurczakiem i grzybami, a także z serem Camembert. Podobno ten ser został doprowadzony do tak perfekcyjnego smaku w XVIII w. przez Marie Harel - wiejską gospodynię. Paszteciki można jeść za równo no ciepło jak i na zimno. Idealne danie na piknik. Polecam - warto skosztować. 
Źródło: Jedno smaczne danie, Przegląd Reader’s Digest (z moimi zmianami)
Ciasto kruche (na 600g):
  •  1/4 łyżeszka soli
  • 350 g mąki
  • 170 g masła lub margaryny (pokrojonej w kostkę)
  • 2 jajka (rozbełtane)
  • 4--5 łyżek zimnej wody
Przesiewamy mąkę i sól do miski, dodajemy masło lub margarynę i dobrze mieszamy widelcem, do uzyskania masy o konsystencji miękiszu chleba.
W cieście robimy dołek i wlewamy do niego rozbełtane jajka i 4 łyżki wody. Mieszamy, następnie wyrabiamy ręką. Ciasto powinno być dość twarde, ale nie suche, jeśli jest za suche dodajemy jeszcze 1 łyżkę wody.(możemy takie ciasto zawinięte w foli przechować w lodówce do 2 dni)
Paszteciki (16 sztuk)
  • 650 g piesi z kurczaka 
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 150 ml wywaru z kurczaka lub białego wytrawnego wina
  • sól, pieprz
  • 50 g masła
  • 1 cebula
  • 300 g pieczarek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 120 g sera Camembert pokrojonego w drobną kostkę
  • 600 g kruchego ciasta
  • 1 jajko (rozbełtane)
Piesi z kurczaka włożyć do garnka, doprawić solą i pieprzem, polać sokiem z cytryny i winem lub wywarem. Gotuj mięso przez około 20 min ( aż będzie dobrze ugotowane), w międzyczasie kilka razy obróć piersi, by równomiernie się ugotowały.
Pieczarki i cebulę obrać i pokroić. Mięso wyjąć z garnka przełożyć na talerz, zredukować wywar o połowę, gotują na średnim ogniu około 10 min. Dodać masło, cebulę i pieczarki. Dusić na wolnym ogniu przez około 8 min, aż cebula i pieczarki będą miękkie.(Jak pieczarki puszczą za dużo wody można trochę oddać, by farsz nie wylał się z pasztecików) Zdjąć z ognia, wystudzić.
Piersi pokroić na małą kostkę, połączyć z pieczarkami. Dodać pokrojony w kosteczkę ser Camembert i poszatkowana pietruszkę.
Rozgrzać piekarnik do 220ºC. Kruche ciasto można podzielić na 8 części, by łatwiej równo rozdysponować ciastem. Każda część rozwałkować i wycinać po dwa krążki o średnicy 14 cm. Układać na środku każdego krążka po około 1i 1/2 łyżki farszu. Złożyć na pół i dobrze zacinać brzegi, by nie rozkleiły się w czasie pieczenia.Można zrobić na naciśniętych brzegach wzór widelcem. 
Układać paszteciki na blaszce lekko posypanej mąką, przed włożeniem do piekarnika posmarować każdego rozbełtanym jajkiem, można ewentualnie posypać sezamem.
Piec w temperaturze 220ºC przez ok 20 min, aż się zarumienią.podawać z sałatą, pomidorem i ogórkiem.







Smacznego :)

Dodaję do akcji:

Czas na piknik

3 komentarze:

  1. idealne by zapakować je w kosz i ruszyć gdzieś za miasto;)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam je jesc na tony, najlepsze zimne z lodowki :P takie moje upodobania :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...