Składniki:
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 ml mleka 2 %
- 8 łyżek mleczka kokosowego 18%
- Laska wanili
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 70 g cukru
- puszka mandarynek
- 4 łyżeczki żelatyny
4 łyżeczki żelatyny namoczyć w 3 łyżkach wody. Śmietanę i mleczka wlać do garnka, dodać cukier z ekstraktem waniliowym i wyskrobanymi ziarenkami wanilii. Zagotować. Dodać namoczoną żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. Wlać do foremek wysmarowanych olejem słonecznikowym. Wystudzić, włożyć do lodówki na 3 godz.
Mandarynki (im więcej będzie mandarynek, tym smak będzie wyraźniejszy) rozdrobnić blenderem, wlać sok z puszki 200ml, gdy będzie za mało dodać wodę, zagotować, następnie dodać 2 łyżeczki żelatyny, mieszać, aż się rozpuści. Wychłodzić.
Panna cotte wyłożyć na talerzyk, gdy nie będzie chciało "wylecieć" można na chwilę foremkę zanurzać w ciepłej wodzie. Gdy galaretka zacznie gęstnieć, polać panna cotte. udekorować melisą i mandarynkami.
Smacznego :-)
Galaretka czy mus... i tak pysznie wygląda!:)
OdpowiedzUsuń