niedziela, 1 maja 2011

Filet z kurczaka z pomidorem i mozzarellą

Przepis na szybki, niezawodny i pyszny obiad z kurczaka we włoskim połączeniu pomidora z mozzarellą. Niestety wczoraj nie udało mi się kupić oryginalnej mozzarelli, co spowodowało, że więcej sera spłynęło, niż się zapiekło (lepiej więc kupić ser dobrej jakości), ale mimo to danie warte polecenia. Polecam w połączeniu z sałatą i pomidorami.

Składniki
  •  4 filety z kurczaka (może być również indyk)
  • masło lub olej
  • 2 pomidory
  • 250 g mozzarelli
  • sól 
  • pieprz
  • papryka słodka 
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, jak jest potrzeba trochę rozbić. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Piec na maśle, aż się zarumienią.
Następnie ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową. Na każdy filet układać plasterki pomidorów, które należy posolić.
Następnie ułożyć plastry mozzarelli. Zapiekać w temp 200ºC przez 14-20 min., aż ser się zapiecze.


Smacznego :-)




4 komentarze:

  1. Super:D tylko ja zamiast słotkiej papryki urzyłem słodkiej przyprawy do kurczaka :D efekt niebo w gebie :D Tylko następnym razem urzył bym jakiegoś aromatycznego sera:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. ja do tego zestawu zaaplikowałem mozarelę z bazylią niebo w gębie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Będę dziś robić. Super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...