Od dłuższego czasu szukałam ciekawego przepisu z suszonymi pomidorami, bo takowe już dawno kupiłam i czekały na swoją kolej. I znalazłam w majowym numerze "Soli i Pieprzu". Danie smaczne, a co ważne bardzo szybkie w przygotowaniu. Co prawda w tym całym weekendowym zamieszaniu zapomniałam posypać potrawki parmezanem, mimo iż go specjalnie dziś kupiłam, a i tak jedzonko było pyszne. Polecam
Składniki (na 4 małe porcje)
- 300 g piersi z kurczaka
- 6 suszonych pomidorów w oleju
- 2 łyżeczki posiekanego rozmarynu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 150 ml bulionu z kury
- 1/4 łyżeczki musztardy
- 400 g spaghetti
- sól, pieprz
- 2 - 3 łyżki startego parmezanu
Filety z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w cienkie paski. Pomidory osączyć i pokroić w paski, wymieszać z rozmarynem i dusić ok. 3 min na rozgrzanej w patelni oliwie.
Dodać mięso, które należy smażyć aż się przyrumieni. Wlać bulion i dodać musztardę, gotować ok. 10 min. na małym ogniu. Następnie dodać śmietanę , wymieszać, chwilę jeszcze gotować. Doprawić solą i pieprzem.
Międzyczasie makaron ugotować al dente. Polać sosem, posypać parmezanem, udekorować rozmarynem.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję :-)